Most & Itt

A megkopaszított ország

„Még magasról nézvést Megvolna az ország” Ady Endre: Ülj törvényt Werbőczi Garancsi István cége megvásárolta a budapesti Kopaszi-gátat....

„Még magasról nézvést

Megvolna az ország”

Ady Endre: Ülj törvényt Werbőczi

Garancsi István cége megvásárolta a budapesti Kopaszi-gátat.

Garancsi István a Videoton elnöke, Orbán Viktor jó barátja, ahogyan ő fogalmazta egy interjúban: kötél-barátja. Ezt a kötelet nem úgy kell érteni, ahogyan Kövér László értette annak idején, vagyis, hogy akinek nem tetszenek a dolgok, vegyen egy kötelet, menjen le a pincébe és kösse fel magát a gerendára.

Kötélbarátok

Itt eddig még nem hibázott senki, ebből következően Orbán és Garancsi urak egyaránt a csúcson vannak. Mi többi magyarok nem vagyunk a csúcson, de ezért csak magunkat hibáztathatjuk, miért nem lettünk a miniszterelnökkel kötélbarátok.

Garancsi István Kopaszi-gát projektjére az Eximbank ad 16 milliárd forint hitelt. A pénzintézet, amint az a nevéből is következik, eredetileg az export- és importügyletek hitelezésére jött létre, ám Garancsi úr esetében úgy gondolták, hogy a projekt beillik a profiljukba.

A Garancsi úr által az Eximbank segítségével megvásárolt Kopaszi-gáton a hírek szerint lakásokat építenek. E lakások iránt nyilván nagy lesz a kereslet, mert nem sokkal azelőtt, hogy Garancsi úr megvásárolta volna a Kopaszi-gátat, kiderült, hogy az állam tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást – valamint tízmillió forint kedvezményes kamatozású kölcsönt - ad a három gyereket nevelő, vagy annyit vállaló családoknak. Sok lakás fog tehát épülni, és sokat lehet majd haszonnal eladni. Garancsi úr a nyereségből visszafizeti a hitelt és még neki is marad valamennyi.

Van kérdés, pajtások?

Másik hősünk, Andy Vajna milliárdos kaszinótulajdonos, civilben a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, úgy döntött, hogy – az Eximbanktól kapott 6,7 milliárdos hitel segítségével - megveszi a TV2-t. Már amennyiben tényleg eladják neki, mert ez még egyáltalán nem biztos, más versenyző is bejelentkezett ugyanis a csatornáért.

De, tegyük föl, hogy Vajna úrnak minden, számára kedvezőtlen jogi körülmény ellenére sikerül végül tulajdonjogot szereznie a TV2-re – tudjuk, ebben az országban bármi megtörténhet. Övé lesz a TV2, melynek megszerzése látszólag nem nagy üzlet, és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztunk: az egykori csigatévé évek óta milliárdos veszteséget termel a tulajdonosainak. Vajna úr azonban mégis magának akarja mindenáron, már vezérigazgatót is kinevezett a még meg sem szerzett jószág élére, Dirk Gerkenst, a konkurens, RTL Klub egykori vezérigazgatóját.

Alapos okunk van azt feltételezni, hogy a jó financiális szimatáról ismert filmmogul pénzt szagol az ügyben. Nem kicsit, nagyot. Amennyiben ugyanis hozzá kerül a tévé, akkor nagyon könnyen elképzelhető, hogy a kormány majd jól telenyomja állami hirdetésekkel, így végül nyereségessé válik a hosszú idő óta veszteséges vállalkozás. Az államtól – azaz, az adófizetőktől - kapott pénzből aztán Vajna úr visszafizeti az Eximbanknak a kölcsönként fölvett milliárdokat, és látszólag mindenki jól jár.

Ebben áll a nagy mutatvány: egyik zsebünkből kiveszik a pénzünket, és nem teszik bele a másik zsebünkbe. Nagyon egyszerű képlet ez, nincs benne semmi trükk, egyszerűen hülyének néznek bennünket.

Ilyen világban élünk. Pontosabban: ilyen országban.

 

Most & Itt
2016.01.06 17:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.