Most & Itt

A marokkói király Magyarországon

VI. Mohamed marokkói király március 22-én érkezett Magyarországra. A látogatást nem kísérte nagy felhajtás, épp ellenkezőleg: olyannyira észrevétlenül jött, hogy még a sajtó is csak tíz nap elteltével tudta meg, hogy itt volt.

A nem mindennapi királyi kiruccanásról sem a külügy, sem a köztársasági elnök hivatal nem adott semmilyen tájékoztatást, így csak remélni tudjuk, hogy betartották a törvényeinket, tisztelték a kultúránkat és nem vették el a munkánkat.

A király 300 fős kíséretében elsősorban azokat hozta magával, akikkel odahaza rossz viszonyt ápol. Nem elírás, jól olvasták: míg a mi itteni, magyar viszonyokra méretezett uralkodónk, akiről később még esik szó ebben a történetben, a távoli és költséges utazásaira a családtagjait viszi magával, vagy azokat a cégvezetőket, gazdasági embereket, akiknek a vállalkozását szeretné helyzetbe hozni, addig a marokkói király a politikai ellenlábasait hozza magával Magyarországra.

Arrafelé állítólag olyan a világ: amíg vele vannak, addig sem döntik meg odahaza a hatalmát.

Más világ, más kultúra.

A marokkói király és kísérete a Four Seasons Hotelben szállt meg, állítólag két emeletet át is építettek a kedvéért. VI. Mohamed programjáról semmi nem szivárgott ki, a küldöttség tagjai csak magukkal hozott ételeket fogyasztották, s ha az kifogyott, akkor az itteni arab boltokból töltötték fel a készletet.

Magyar kollégájára, Orbán Viktorra nem jutott ideje. Pedig, ezt megelőzően Moszkvában és Prágában is találkozott az ottani állami vezetőkkel.

Orbán kétszer is bejelentkezett a királynál - első alkalommal elhajtották, amikor meg másodszor is próbálkozott, kiderült, hogy VI. Mohamed már nincs Magyarországon.

Háromszáz marokkói, plusz egy király észrevétlenül Magyarországon járt. Sejtelmünk sincs, hogy ki tudott róla, jelentett-e bármilyen biztonsági kockázatot az észak-afrikai országból érkezett különös kompánia. Jószerivel a nevüket sem tudjuk, szándékaikat illetően is megoszlanak a vélemények. Állítólag Mohamed csak kikapcsolódásra vágyott, és jól akarta érezni magát Európában, mások szerint ennél valamivel többről is szó volt: a turisztikai kapcsolatokat szeretné bővíteni.

VI. Mohamed jött, majd, mintha mi sem történt volna, elment. Mi, magyarok megint magunkra maradtunk: király nélkül, egy valaha labdarúgónak készülő frusztrált uralkodóval.

Most & Itt
2016.04.03 11:59

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.