Most & Itt

A láthatatlan hadsereg

Mindenkinek oka van félni, mert mindenkiről mindent tudnak. Amit meg nem, azt megtudják. Meg vannak az eszközeik, ott vannak minden kilométerkőnél...

Mindenkinek oka van félni, mert mindenkiről mindent tudnak. Amit meg nem, azt megtudják. Meg vannak az eszközeik, ott vannak minden kilométerkőnél, konyhákban és irodákban, még a hálószobákba is bekukkantanak, ha ahhoz van kedvük.
Most Kálmán László nevét és lakcímét tudták meg bravúros gyorsasággal.
Kálmán László nyelvész, ebben a tekintetben nem is nagyon érdekes, kit érdekel a nyelv manapság, rontjuk, ahol lehet, oszt jónapot.
Ám Kálmán László most mégis érdekes lett, mégpedig azért, mert szembe ment a Fidesz-szel. Hogy megbánta-e már, még nem tudhatjuk, a láthatatlan hadsereg csak ezután dönti el, hogy meg kell-e bánnia. Lehet, hogy Kálmán Lászlónak nem lesz semmi baja, de az is elképzelhető, hogy – főként, ha az Országos Választási Bizottság az ő kérdéseit helyezi előtérbe a fideszes kérdésekkel szemben – érdekes dolgok történnek vele. Különös telefonokat kap, furcsa leveleket, nagydarab, nem éppen bizalomgerjesztő emberek tűnnek fel a környezetében, és a nevét, valamint elérhetőségeit felteszik majd valamelyik nemzeti érzelmű honlapra.
Nem rosszindulatból persze, még csak nem is fenyegetésből kifolyólag – mindössze a lehetőséget szeretnék majd megadni azoknak, akiknek esetleg nem tetszik az, amit csinált. Akik úgy gondolják, hogy Kálmán László az elsőszámú közellenség és ezért a tojásdobálásnál durvább eszközöktől sem riadnak vissza, hogy ezt tudatosítsák benne.
Kálmán László nem rendőrökkel szegült szembe éjszaka, fürdőruhában, iratok nélkül vezetve a gépkocsiját, ennél súlyosabb bűn szárad a lelkén: péntek délután 4 órakor e-mailt küldött az Országos Választási Bizottságnak. Ebben az elektronikus levélben ugyanazokat a kérdéseket javasolta népszavazásra, mint a Fidesz – azzal a csekély, ám nem elhanyagolható különbséggel, hogy nála a hangsúlyok máshol voltak.
Alig telt el néhány nap és Kálmán László lakásán megjelent a Hír TV. Senki sem hívta a derék sajtómunkásokat, ők valahonnan megtudták Kálmán László nevét és címét, s ha már így alakult, felkeresték.
Hogy honnan tudták meg, ki ő, azt persze nem árulták el, azt mondták, a főnökük mondta, hogy hova menjenek, és kit keressenek. Hogy ki a főnökük, az is titok, hogy ő kitől tudta meg, úgyszintén.
Képzeljük magunk elé: az ember gyanútlanul van odahaza, már a hétvégi kikapcsolódáson töri a fejét, esetleg egy elmaradt munkát igyekszik bepótolni, amikor, mint derült égből a villámcsapás, egyszerre csak beállít hozzá a Hír TV.
Kálmán László nem ismeri a hírtévéséket, joggal nehezményezte hát a váratlan látogatást. Mint elmondta, népszavazási szándékáról senki sem tudott, egyedül az Országos Választási Bizottsághoz eljuttatott kérdések mellett szerepeltek a személyes adatai.
Az OVB cáfolja, hogy tőlük kerültek volna ki az adatok, amit egyfelől el kell hinnünk nekik, másfelől viszont megkérdezhetjük: ha nem tőlük, akkor honnan? (Harmadrészt meg: mit lép erre a más alkalmakkor oly harcosnak bizonyuló adatvédelmi biztos?)
Itt jön a képbe a már említett láthatatlan hadsereg, amely mindenkiről mindent tud - amit ők nem tudnak, azt nem is érdemes tudni. Akiről nem tudnak semmit, az nem is létezik. Erre a haderőre a tévénéző tavaly szeptemberben figyelhetett fel, amikor a Szabadság téri szabadságharcnál a kiváló hírtévések mindenki mást megelőzve, elsőként jelentek meg azokon a helyeken, ahol valami történt. Sőt: ahol ők megjelentek, ott rendszerint történt valami. Nem nagy dolgokról van szó, hétköznapi, egyszerű történések voltak ezek – hol egy autót gyújtottak fel a forradalmárok, máskor meg betondarabokkal okoztak folytonossági hiányokat a jó állapotában amúgy értékesnek mondott Tőzsdepalotán. Mindezt, mi nézők is láthattuk, mint ahogyan azt is, hogy mennyire tetszett a Hír TV riportereinek a nemzeti érzelmű, polgári értékrenden alapuló rombolás – amikor a felkelők az elfoglalt büfében az első Túró Rudikat a szájukba vették, mámoros hangulatban ünnepelték az igazság győzelmét.
Most Kálmán László otthonában jelentek meg a láthatatlan hadsereg által vezényelt sajtómunkások, de jó, ha tudjuk: mi sem vagyunk biztonságban. Bármikor, bármelyikünket megtalálhatják, melegnek, kendermagosnak, zsidónak, vagy komcsinak sem kell hozzá lenni.
Ők tudják, hogy mi kik vagyunk.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2007.07.12 13:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.