Most & Itt

A kereszténydemokraták diszkrét bája

Van abban valami bájosan bumfordi és szívmelengetően bugyuta, ahogyan a kereszténydemokraták hadat üzentek a biztosítóknak. Nem mindegyiknek persze...

Van abban valami bájosan bumfordi és szívmelengetően bugyuta, ahogyan a kereszténydemokraták hadat üzentek a biztosítóknak. Nem mindegyiknek persze, mert vannak jó és rendes biztosítók is ebben az országban. Olyanok, akik tudják, mi a dolguk, s üzletpolitikájukat a haza és a haladás szolgálatába állították. De, sajnos, nem mindegyik biztosító ilyen, akadnak, akik fittyet hánynak a magyar nép érdekeire, s egyetlen céljuk, hogy minél több profitot szerezzenek.
Semjén úrék talán nem tudják, de ettől még így van: a biztosítók nem jótékonysági intézmények. Ezért a tulajdonságukért lehet őket nem szeretni – én speciel kevéssé rajongok értük – de ettől ők még vannak, és jól, vagy rosszul, teszik a dolgukat. Senki nem látott még leharcolt épületben székelő, szakadt ruházatú munkatársakat foglalkoztató biztosítót - ezek a cégek többnyire szép és elegáns házakban laknak, és az esetek többségében szép és elegáns munkatársakat foglalkoztatnak
Tetszik, nem tetszik, ilyen a világ. Lehet, hogy jobb lenne, ha a Földet négy elefánt hordaná a hátán, és egy nagy, lapos malomkőre hasonlító valami lenne, de ez sajnos nem így van.
Semjén úrék tehát arra szólítják fel a polgárokat, hogy bojkottálják az egészségügy reformjában szerepet vállaló biztosítókat, mert rossz célok érdekében nyújtanak segítő kezet a hazaáruló kormányzatnak. Ne kössenek náluk biztosítást, ezzel büntessék meg őket, amiért nem a polgári oldal szája íze szerint alakítják az üzletpolitikájukat.
Mi, a többség persze tudjuk, amit Semjén úrék nem: a biztosítók nem pártszimpátia alapján fognak beszállni az egészségügybe. Lehet, hogy Semjén úr pártja ezt nem érti, de ettől még így van: a biztosítók pártsemlegesek. Nincsenek jobb- és baloldali biztosítók, ha lehetne, mindnyájan egyetlen pártra szavaznának: a Sok Pénz és a Temérdek Profit Pártjára.
Ha Semjén elvtárs helyében lennék, és már nagyon elszálltam volna magamtól, akkor néha emlékeztetném az egómat arra a keserű tényre, hogy az általam vezetett párt valójában egy nulla százalékos politikai tömörülés. Amelyik, emlékszünk még, a Fidesz hátán lovagolt be a parlamentbe - ha nincs a Nagy Testvér, a kereszténydemokraták annyi szavazatot sem kaptak volna, mint egy jávor antilop, vagy egy tarajos sül.
Ettől persze még a kereszténydemokraták hadat üzenhetnek az összes magyarországi biztosítónak, Angliát is megtámadhatják, csak hát a fent vázolt körülmények miatt a dolog kissé necces.
Ráadásul a bojkott ötlete nem egy új elképzelés, jó tíz évvel ezelőtt, amikor Horn Gyula volta miniszterelnök, Csurka István és a MIÉP már próbálkozott hasonlóval. Az egypártrendszer idején sikeres drámaíró akkor arra szólította fel híveit, hogy ne vegyenek jegyet a BKV járművein. Ezzel csődbe viszik a magyarság ellenségét, a BKV-t, s ellehetetlenítik a főváros liberális vezetését. Szép, magasztos felhívás volt, valójában nem is Csurka, hanem egy másik István, Örkény tollára való – ő tudta az emberi hülyeséget a legszínvonalasabban ábrázolni.
A tömegközlekedés bojkottjából akkor nem lett semmi. Nem volt rendesen végiggondolva, s fennállt a veszély, hogy a magasztos elképzelést – tegyük tönkre a Budapesti Közlekedési Vállalatot – többen a saját céljaikra fogják felhasználni. Vagyis, hogy a fővárosiak egy része nem azért utazik majd jegy nélkül, hogy a nemzet felemelkedését elősegítsék, hanem kizárólag önző, anyagi okokból, egyéni haszonszerzésből kifolyólag.
Nem mindig könnyű megkülönböztetni az igaz forradalmárokat a kisstílű haszonlesőktől.
Valami hasonló a helyzet most is. Lehet persze kiszúrni a biztosítókkal, és tömegesen felmondani a szerződéseket, és még az is elképzelhető, hogy egyes biztosítós vezérek kénytelenek lesznek az Audiból Volvóba átülni. (Vagy fordítva, nehogy már valamelyik márka megsértődjön!)
Mindezidáig tehát kilátástalannak látszott Semjén elvtársék mozgalma, ám most mégis felcsillant némi remény: Magyarország legfüggetlenebb jogásznője, Morvai Krisztina is jelezte, hogy a bojkott mellé áll. Igaz, ő elsősorban az Auchan áruházakat kívánja megrendszabályozni, de egy decens félmondatában arról is tájékoztatta a szavaira fogékony közvéleményt, hogy az egészségügy reformjában részt vállaló biztosítókat is bojkottálni fogja.
Ez már azért előrelépés: Morvai Krisztina ugyan pártként nem jutna be a törvényhozásba, de még mindig több szavazatra számíthatna, mint a kereszténydemokraták.
Mindezzel együtt, azért az megérne egy misét, mi lesz akkor, ha Semjén úrnak valamelyik háztetőről a fejére esik egy féltégla, vagy Morvai jogásznő kertjében elveri a jég a muskátlikat?

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2007.08.19 10:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.