Most & Itt

A jobboldal*

Hallgatom a magyarországi jobboldal prominenseit, és bármiről beszélnek, nagyon hamar kiderül, hogy beszédjüknek nincsen semmi értelme. Legyen...

Hallgatom a magyarországi jobboldal prominenseit, és bármiről beszélnek, nagyon hamar kiderül, hogy beszédjüknek nincsen semmi értelme.


Legyen szó gazdaságról, társadalomról, történelemről, filozófiáról, szociológiáról – legyen szó bármiről, semmi de semmi fontos, értelmezhető és tovább gondolható igazság nem hagyja el ajkaikat.

Egyáltalán: maga az a fogalom, hogy „jobboldal” vált teljesen értelmezhetetlenné és felismerhetetlenné. Ha nem lennének a régi, megcsontosodott és megrögzött hazugságpanelek, már az égvilágon senki sem használná a „jobboldaliság” és „jobboldal” kifejezéseket.

Nincsen olyan, hogy jobboldal. Nálunk egészen biztosan nincsen. Volt talán valaha, s amikor volt, akkor rettenetes dolgokat vitt véghez. Ölt, pusztított, kisemmizett, s eközben folyamatosan hazudott. S régi-régi hazugságaiból lettek a mai megcsontosodott jobboldali közhelyek. S ebbe az eleve hazugságokra épült jobboldali kánonba – ha kellett – arcpirulás nélkül beemelték az elmúlt század legnagyobbjait is. Vagy úgy, hogy rájuk fogták: ők is jobboldaliak – értsd: fasiszták – voltak, még ha nem is tudtak róla, vagy úgy, hogy lángelméink tévedéseiből raktak várat.

Szegény Wass Albertnek elég volt leírnia, hogy „Mióta ember néz az égre, horogkereszt volt a reménye” – és jobboldali lett belőle. Az ős Kaján magyar sámánjából. S ott volt aztán Nyírő József legnagyobb tévedése: „Tőke és Kommunizmus jegyesek”.

Jaj, Istenem, dehogyis jegyesek. De a hazai jobboldal ezt a tévedést is négyrét hajtogatta, és aládúcolta vele rozzant szellemi építményének ócska kis kredencét. Drága József – minden külön értesítés helyett – íme a való: tőke és jobboldal jegyesek. A globalizáció nemzetközi tőkéjének legnagyobb szajhája a nemzetközi jobboldal. És az elárvult, de napjainkban ismét erőre kapó nemzeti mozgalmak ellen bármilyen alkura, szövetségre és árulásra kész, csakhogy megmentse hatalmát, és megmentse azt a világrendet, ami teljesen nyilvánvalóan menthetetlen.
Ezt láthatjuk idehaza nap nap után.

Amikor nőnek a megélhetési költségek, a jobboldal a zemberekre hivatkozva kárhoztatja ezt, és a barátok, rokonok, párttársak tőkéjét, nyereségét félti, ezen vállalatok kivonulásával fenyegetőzik, és azzal riogatja a népet, hogy ennek következtében majd nem lesz áram a lakásokban. Ez természetesen ugyanaz a jobboldal, amelyik, amikor csak tehette, bagóért eladta a magyar földeket és vállalatokat a csókosoknak, és még a hasznukat is törvénybe foglalta – nyilván a fülkeforradalom nagyobb dicsőségére.

Ez ugyanaz a jobboldal, amelyik minden, ismétlem, minden esetben a csókosok pártjára áll, és minden, ismétlem, minden esetben a lakossággal szemben akar megszorításokat alkalmazni, miközben például a barátok érdekeit és extraprofitját körömszakadtáig védelmezi.

Ez ugyanaz a jobboldal, amelyiknek idehaza legkésőbb 1986 óta mindenre ugyanaz a receptje: szoríts meg, fogd rá a zemútnyócévre – aztán meglátjuk, mi lesz. Ez ugyanaz a jobboldal, amely jobboldalt egyszerűen nem lehet elviselni. Nagyjából a polgári radikálisok és a Horthy Miklós-féle gyilkosok óta.

És hosszú-hosszú idő óta először próbál meg egy kormány teljesen új irányt szabni mindennek. Az életünknek – már amennyiben van még egyáltalán bármi értelme a társadalom „közös életének”, és van még ethosza egyáltalán a társadalomnak. Ha van, akkor sikerre vagyunk ítélve. Ha nincs, akkor nyugodtan maradnak ismét az Orbán Viktorok és Kövér Lászlók, jöhet újra a fülkeforradalom, tündérmese, pávatánc sátáni „szentháromsága”.

Akkor folytathatjuk az egészet úgy, ahogy harminc (hatvan) éve csináljuk. Akkor jöhet a baltás gyilkos. És az unortodox gazdaságpolitika. Önök még nem unják?

 

 

* Akik ismernek, vagy legalább olvasták néhány írásomat, tudják, hogy nem szoktam ennyire primitíven gondolkodni. Most sem tettem - amit itt olvastak, az Bayer Zsolt írása, Orbán Viktor keresztapjának ** a lapjában jelent meg.

Én csupán besegítettem az 5-ös számú Fidesz-párttagkönyv tulajdonosának, amikor cikkében a baloldalt jobboldallal helyettesítettem, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon neve helyére Orbánt és Kövért írtam.

 

** Széles Gábor Orbán Viktor Kossuth Lajos reinkarnációjának nevezte.

Most & Itt
2013.01.16 12:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.