Most & Itt

A Gyurcsány nevű

A Gyurcsány nevű (Orbán Viktor szíves közlése) néhány év alatt megváltoztatta Magyarországot. Amióta Kövér László egykori pápai iskolatársa...
A Gyurcsány nevű (Orbán Viktor szíves közlése) néhány év alatt megváltoztatta Magyarországot. Amióta Kövér László egykori pápai iskolatársa a politikai porondra lépett, már semmi sem olyan, mint amilyen volt. 
Nem voltunk vevők a változásra. Pedig, ha rajta áll, még ennél is többet változtatott volna világunkon. Gyorsabban, nagyobb léptekkel haladt volna előre, talán a szükségesnél is szaporábban szedte volna a lábait.
A lábainkat.
Amikor, már nagyon tehetős vállalkozóként, úgy döntött, hogy politikus lesz, a Fidesz egyes vezetői lottóötösnek nevezték az érkezését. Azt hitték, hogy a régi, sokat tapasztalt ravasz rókák – Horn Gyula, Kovács László – ifjú utódja nem sok kenyeret eszik meg a politikában. Azt gondolták, hogy fiatal és tapasztalatlan, azt remélték, hogy milliói – milliárdjai – okán támadható.
Amikor észlelték a veszélyt, már késő volt. A Fideszben későn kapcsoltak. Nem egy lottóötössel, hanem igazi ellenféllel kerültek szembe. Lelkük rajta, hogy amint ezt felismerték, az ellenfélben azonnal ellenséget láttak. Érdekes módon Orbán egy húsz évvel ezelőtti videó-interjúja - amelyben arról beszél, hogy az egykori KISZ-esek közül egyedül Gyurcsányra érdemes odafigyelni, - is csak mostanában került elő. 
Azt kell gondolnunk, hogy Gyurcsány Ferenc nem a saját hasznára korszerűsítené Magyarországot. Ha nem lépett volna elő a politika porondjára, most nyugodtan élvezhetné a milliárdjait. Sőt, anélkül, hogy bárkinek szemet szúrt volna, szépen gyarapíthatná is azokat. Ha ma nem ő lenne az MSZP első embere, és a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, lehet, nem Demján és Csányi urak vezetnék a leggazdagabbak toplistáját.
Egyszer talán megtudjuk, hogy miért igyekszik megreformálni Magyarországot. Mint a gazdaságból jött embernek, tudnia kellett, hogy mindez majdnem reménytelenül nehéz feladat. Érdekek és pozíciók sérülnek, különösen az egészségügyben érezhető, hogy mekkora haderők képesek felvonulni a jól bevált hadállások – hálapénz és környéke – védelmére.
Gyurcsány jelenleg hozzávetőlegesen annyira népszerűtlen, mint Bokros Lajos volt „fénykorában”. (Utóbbi mostanság közel jár a megdicsőüléshez. Ma már nem csak a csomagjára emlékeznek vele kapcsolatban, hanem arra is, hogy ő volt az, aki megmentette Magyarországot az államcsődtől.)
Gyurcsány modernizálni akarta Magyarországot, de Magyarország nem hagyta magát. Most még nem. Pedig, vele, vagy nélküle, de elkerülhetetlenek lesznek a változások. 
Ideje van elég: politikusnak még fiatal, embernek is csupán középkorú. 
Nekünk, többi magyaroknak, van-e elég időnk?

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2008.12.06 21:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.