Most & Itt

A gyanúsított

Gyurcsány a hibás. Vádat még nem emeltek ellene, de már tudható, hogy bűnös. Ha Polt Péter talál olyan bíróságot és bírót, amelyik, és...

Gyurcsány a hibás. Vádat még nem emeltek ellene, de már tudható, hogy bűnös. Ha Polt Péter talál olyan bíróságot és bírót, amelyik, és aki hajlandó bűnösnek mondani Gyurcsány Ferencet, akkor a volt miniszterelnököt elítélik.

Miért ne találna? Egy régi dakota közmondás szerint, aki keres, az talál. És Polt Péter ügyes a keresésben, ennél nehezebb, bonyolultabb feladatokat is megoldott már. Ennek a mostani kérésnek a teljesítése pedig nem is látszik különösebben nehéznek. Minden nép fiai között vannak rendes, tisztességes emberek, és vannak aljas haszonlesők. Gazemberek, vagy egyszerűen csak gyávák, netán olyanok, akik valamivel zsarolhatók.


És minden foglalkozás művelői között is találni hasonlókat. Politikus, tűzoltó, újságíró, hentes, bíró – ebből a szempontból egyre megy.

Gyurcsány tehát már most bűnösnek mondható, akár meg is spórolhatnák az eljárást. Ki kell mondani, hogy bűnös, meg kell mondani, mi az ítélet, ennyi.

De cirkusz nélkül mit sem ér az egész. Ha nem lehet vezetőpórázon mutatni a volt miniszterelnököt, akkor nem várható el, hogy Orbán és csapata kielégüljön.

A vezetőpórázt nem lehet megúszni. Mutatni fogják a tévében, nem egyszer – ha lehet, százszor. Mert az ilyen hozzátartozik a Fidesz nemzetmentő rituáléjához.

Láttuk Zuschlag János esetében, hogy megy ez. Hír Tv, Echo Tv, most már köztévé, és TV2 is - időben értesítve.

Zuschlag János, bűnös, nem vitás. Lopott vagy 70 milliót, amiből mintegy 50 milliót visszafizetett. Hat évet kapott ezért, meg kiemelt figyelmet: tévészereplést. Legalább tucatszor láttuk a képernyőn, vezetőláncon, bilinccsel a kezén. Mintha tartani kellett volna attól, hogy őrzőire támad. Cipőjéből összehajtható gépfegyvert vesz elő, s mint valami szocialista Rambó, miszlikké lövi a tárgyalótermet.

A volt erzsébetvárosi polgármesterrel is hasonló történt, Hunvald György is egy sokszereplős film főszereplője. Egy Fideszes szereplőnek is fel kellene tűnnie a vásznon, de őt nem láttuk soha bilincsben. Sőt, Czibula Csabát bilincs nélkül sem láthattuk, állítólag Mexikóban bujkál, szimatot kapott valahonnan, még mielőtt bilincs csattanhatott volna a csuklóján.

Nem minden esetben mérik egyformán a bilincselést. Kocsis Istvánt, aki legutóbb még a BKV vezére volt, most milliárdos károkozással gyanúsítják. A volt cégvezető, aki pártokon, rendszereken és ideológiákon átívelő karriert mondhat magáénak, szabadlábon védekezik. Se bilincs, se vezetőpóráz, de még egy előzetes letartóztatással elegy epizódszerep sem jutott neki a Fidesz-közeli televíziókban.

A kétmilliárdos áfacsalással vádolt egykori Fidesz-pénztárnok, Varga Tamás, - Orbán Viktor egykori iskolatársa és barátja - ügye is húzódik. 2005-ben találták meg külföldön, nemzetközi elfogatóparancs révén hozták haza. Azóta sem látta soha senki. Sem bilincsben, sem vezetőkötélen, sem sehogyan máshogy.

Ne legyenek kétségeink: lesz per, és már van ítélet. Gyurcsány feje kell Orbánnak. Sebesülten, de inkább holtan. Ez kell Orbán vérig sértett egójának, hogy helyreálljon benne a megbillent rend. Meg azért is, hogy leplezze a kormányzati impotenciát, amiért, számtalan ígéretük ellenére, mindmáig nem tudtak semmit sem kezdeni a meglévő problémákkal. Oktatással, egészségüggyel, gazdasággal. Vezető európai politikus emberemlékezet óta nem járt Magyarországon, király, köztársasági elnök, kancellár legföljebb, ha muszájból találkozott Orbánnal.

Tudjuk, cirkusz kell a népnek. Még akkor is, ha a magyar emberek, mostani kilátástalan helyzetükben, Gyurcsány fejénél jobban örülnének egy jobb, tervezhetőbb, kiszámíthatóbb életnek.

Most & Itt
2011.09.14 10:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.