Most & Itt

A futball tragédiája

Tragédia a Ferencvárosnak, tragédia a magyar futballnak. Ezt mondta nem sokkal a szombat esti botrányosan végződött – pontosabban: félbeszakadt...

Tragédia a Ferencvárosnak, tragédia a magyar futballnak. Ezt mondta nem sokkal a szombat esti botrányosan végződött – pontosabban: félbeszakadt – FTC–DVTK meccs után Terry Robinson, az FTC elnöke. Berki Krisztián, a klubot működtető cég vezetője szintén borúlátóan nyilatkozott a rend bon tást követően – nagyon komoly következményei lesznek a mostani balhénak, mondta.

 

Mindehhez képest a FTC egészen olcsón megúszta. Mondhatni, meglepő és nevetségesen enyhe döntés született: három mérkőzést kell zárt kapuk mögött játszaniuk a zöld-fehéreknek, továbbá hárommilliós pénzbüntetést is ki kell fizetniük.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának elnöke szerint bár pontlevonással is sújthatták volna az FTC-t, ők azt szeretnék, ha a bajnokság a pályán, és nem a zöld asztal mellett dőlne el. Mintha még bárkit is érdekelne, mi történik a magyar futballpályákon. Ennél sokkal látványosabb dolgok történnek a nézőtéren – ott, ahol a lelátó népe az úr.

Jól jellemzi a helyzetet, hogy az ominózus mérkőzés után még önkritikusan nyilatkozó FTC-vezető néhány nappal később a döntést már túlságosan szigorúnak ítélte. Éppen ennyit akartunk a biztonság növelésére költeni, nyilatkozta Berki Krisztián. Mintha ezen múlna. Mert kivezényelhetnek akárhány rendőrt, alkal mazhatnak a mostaninál több biztonsági embert – amíg nem látszik az el tökéltség és a határozott szándék a garázdák kiszűrésére, addig a magyar pályákon nem változik semmi.

Merthogy most az van, ami nálunk ilyen esetek ben rendszerint lenni szokott: mindenki a másikra mutogat. A szurkolók a csapat csapnivaló játékát teszik felelőssé, az egyesület vezetői pedig a sok büntetés miatt kifizetett összegekkel indokolják, hogy miért nem tudnak minőségi játékosokat vásárolni.

A politikai elit tevékeny részvételével le gyengített és elbizonytalanított rendőrség mindeközben jogi megoldásért há zal, hogy kiszűrhesse a rendbontókat a stadionokból – annak ellenére, hogy a témában jártas jogászok szerint az év elején módosított sporttörvény lehetővé tenné, hogy ki tiltsák a stadionokból a garázdákat. Azokat a bűnözőket, akiknek – Mr. Robinson szombat esti nyilatkozata szerint is – nem a lelátón, hanem a börtön ben lenne a helyük. Nem nagyszámú csoport az övék. Viszonylag kevesen vannak, de otromba hangjuk messzebbre hallatszik, mint a józan,
normális szurkolóké.

A szombati botrány után nem sokkal az FTC egyik utánpótláskorú angol légiósa azonnal szerződést bontott a klubbal. Fiatal játékosról lévén szó, a szülei kérték a megállapodás megsemmisítését. Még az iskolából is kivették a fiút, kimenekítik az országból. Az FTC-re már eddig is milliárdokat költő angolok egyelőre még maradnak. Ki tudja, hogy meddig tart a türelmük?

A Metropol - www.metropol.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.11.05 14:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.