Most & Itt

A farkától bűzlő hal feje

Sajnos, Zsanett-ellenes hangulat is kezd kialakulni az országban, pedig már a rendőrös mizéria is igen kellemetlen volt. Ám, ami még ennél is rosszabb:...

Sajnos, Zsanett-ellenes hangulat is kezd kialakulni az országban, pedig már a rendőrös mizéria is igen kellemetlen volt. Ám, ami még ennél is rosszabb: úgy érezzük, minél többet tudunk az ügyről, annál kevésbé ismerjük az igazságot.
Állítólag napokon belül meglesz a DNS vizsgálat eredménye, ami, ha pozitív eredményt hoz, akkor az egyértelműen a Zsanett megerőszakolásával vádolt rendőrök bűnösségét igazolja. Ha negatív lesz, amire szakértők szerint szintén van esély, az viszont nem bizonyít semmit – az, hogy valami nincs, az nem azt jelenti, hogy nem is létezik, legföljebb azt, hogy nem sikerült megtalálni.
S miközben a Fidesz női tagozata néma tüntetésre készülődik a rendőrség ellen, előkerült egy újabb adalék, mondhatni sötét folt E. Zsanett múltjából. Ez a folt nem olyan jellegű, mint amilyen Monica Lewinsky azóta elhíresült kosztümkabátján ékeskedett, de bizonyos értelemben legalább olyan pikáns: Zsanettről ugyanis kiderült, hogy távolról sem annyira ártatlan bárányka, mint gondolnánk: tavaly augusztusban, egy bizsuboltban dolgozott, s kiderült, hogy az akkor még csak húszéves lány rendszeresen pénzt vett ki a kasszából, jelentősen megkárosítva ezzel munkaadóját. Zsanett írásban is elismerte a körülbelül félmillió forint eltulajdonítását, s ígéretet tett arra, hogy visszafizeti a pénzt. Miután ez azóta sem történt meg, az üzlet tulajdonosa mostanra (!) megelégelte a várakozást és úgy döntött, feljelenti a lányt.
Mindez persze nem jelent semmit. Főleg azt nem, hogy Zsanett, azért mert korábban pénzt lopott a főnökétől, csak kitalálta a történetet, hogy az öt rendőr közül kettő megerőszakolta. Abból, hogy egy fiatal lány néhány százezer forintot elemel a munkahelyéről, még nem következik, hogy tilosban parkol, jogosulatlan áfát igényel vissza, drogot árul iskolák környékén, de még azt sem, hogy az ujjából szopta a megerőszakolás tényét. Ettől a kis múltbéli csínyből semmi sem következik: sem az, hogy igazat mondott, és a rendőrök erőszakoskodtak vele, sem pedig az, hogy Zsanett csak kitalálta az egészet.
Közben persze a másik fél sem ül tétlenül jól megérdemelt babérjain: ügyvédek és családtagok, menyasszonyok és feleségek nyilatkozzák, hogy ők sohasem tudnának ilyet elképzelni a férjükről, vőlegényükről. És nekik is hinni kell: tényleg nem tudják elképzelni, hogy az ő gyermeket, kutyát kedvelő hozzátartozójuk ilyen szörnyűségekre képes.
Ami persze nem jelenti azt, hogy a rendőrök ártatlanok, mint ahogyan azt sem, hogy bűnösök lennének.
A legnagyobb baj, hogy ebbe az ügybe is rendesen beletenyerelt a politika. Mindenki igyekszik hasznot húzni belőle – tegyük hozzá, a kormánynak mindezidáig ez nem nagyon sikerült. Hiába fejezték le a rendőri vezetőket, ezzel csak azt érték el, hogy vasárnap délután nem Orbán kongresszusi beszédével, hanem a főrendőrök menesztésével volt tele a média. Ám a show-t csak ideig-óráig sikerült elorozni a Fidesz elnöke elől, Orbán és csapata, miután észlelték, hogy a médiát nem a Vezénylő Tábornok beszéde, hanem a rendőrségi botrány újabb fejleménye uralja, már másnap megszállta a jelentősebb sajtóorgánumokat, hogy elmondják, milyen fontos dolgokat mondott a párt örök és megbonthatatlan elnöke.
Azért a szocialisták számára is akad némi reménysugár: megszólalt például Kövér László, ami, mint tudjuk, mindig értékes segédpontokat hoz a kormányoldal számára. Szinte mindegy, mit és miről beszél Kövér, ha ő mond valamit, az arra mindig alkalmas, hogy a másik oldal szavazói összekapják magukat és még a bizonytalanok is inkább Gyurcsányra voksolnak, semmint Kövérre és társaira.
Kövér úr most azt találta kitalálni, hogy a rendőrség lefejezése csak arra szolgált, hogy a kormány a maga embereit ültesse a menesztett rendőrök helyére. Ami többszörösen is kapitális ostobaság: idáig is a kormány emberei ültek ezeken a posztokon, ha meg mégsem, akkor ezek szerint a hibákat sem a kormányhoz hű főrendőrök követték el, hanem éppen ellenkezőleg, a Fidesszel szimpatizáló rendőri vezetők okozták a fejetlenséget a rendőrség háza táján.
Őrület és paranoia. Amin persze nem kell nagyon csodálkozni: mindenhol így van ez, ahová a politika beteszi a mancsát. Mert ahol mindent átsző a politika, ott lassan már azt sem tudjuk, kinek jó az a sok rossz, ami történik? Ismerek embereket, akik azon vitatkoznak, vajon Zsanett Orbán híve, vagy inkább a szocikkal szimpatizál, de vannak olyan vélemények is, hogy a huszonegy éves lányt egyáltalán nem érdekli a politika: neki teljesen mindegy, hogy ki az ország miniszterelnöke, és ki van ellenzékben.
És az öt megvádolt, ám magát ártatlannak mondó rendőrről sem tudjuk, hogy melyik politikai oldallal rokonszenveznek.
Normális időkben ez persze nem is lenne fontos, sőt, tulajdonképpen most sem az. Mint ahogyan az sem érdekel senkit, hogy a játékvezető tényleg azért állította-e meg (tévesen) lesen a kiugró csatárt a Dunarettentő-Balatonborzadály meccs második félidejében, mert tudta róla, hogy nem kedveli a Fideszt.

A Klubháló -www.klubhalo.hu - számára készült cikk írott változata

Most & Itt
2007.05.24 12:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.