Most & Itt

A demokrácia diszkrét baja

Egyetértek azzal a sokat idézett mondással, hogy a legrosszabb demokrácia is jobb, mint a legjobb diktatúra. Egyetértek, csak azt nem tudom, hogy...

Egyetértek azzal a sokat idézett mondással, hogy a legrosszabb demokrácia is jobb, mint a legjobb diktatúra.
Egyetértek, csak azt nem tudom, hogy igazam van-e, amikor egyetértek ezzel a kijelentéssel. Egy demokráciának ugyanis eleve jónak kellene lennie. Olyannak, ami az őt létrehozó, és alkotó polgárok érdekeit szolgálja. Olyannak, ami azért van, hogy az említett polgárok a képességeiket minél jobban kiteljesíthessék.
Hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét, kifejthesse, ami számára fontos és érték. És senkinek se kelljen a mások véleményétől félnie, vagy, teszem azt, undorodnia.
Nem tudom, a mi mostani demokráciánk miért működik ennyire esetlenül? Mitől botlik meg mindig, min múlik ez az egész? Hol, és kik rontják el? Hozzá nem értésből ilyen, vagy készakarva?
Arra gondolok, hogy a mi mostani demokráciánk leginkább azoknak jó, akik megpróbálnak – többnyire sikerrel - visszaélni vele. Azok húznak hasznot belőle, akik megtalálják a kiskapukat, akiknek mindig jut egy olyan sztárügyvéd, egy ítélkező bíró, aki a legnagyobbnak látszó slamasztikából is kimossa őket, oszt jónapot.
A mi demokráciánk mostanában azoknak jó, akik szembe mennek a törvénnyel.
Ha gyorshajtásért elkapnak, és olyan rendőrrel hoz össze a sors, akit nem tudok megkenni, akkor több tízezer forintos bírságra számíthatok. Piros lámpánál történő áthajtásnál hasonló a helyzet, buszsáv használatáért dettó.
A Szabadság teret, és az ott parkoló autókat fel lehet gyújtani, ezekért csak negyvenezer a büntetés első fokon. Fellebbezés után még annyi sem.
A Szabadság téri református templom papja is szabadon papolhatja otrombaságait. Évekkel ezelőtt már felmentették, amikor galíciai jöttmentekről beszélt a nyilvánosság előtt. És nem csak hogy szabad ember, de még az egyháza sem taszította ki soraiból. Ifj. Hegedűs Lórántról van szó, akinek a felesége, Budakeszi alpolgármestere, a napokban tevőlegesen részt vállalt abban, hogy a Gede testvérek végül mégis bemutathatták egy újlipótvárosi pincében a legmocskosabb náci propaganda filmet.
Azt a filmet, amely egyébiránt a világ valamennyi demokráciájában tiltás alatt áll, s amelyet csak tudományos céllal, szakemberek kommentálásával, a tárgyat tanuló, vagy azt kutató emberek személyek számára szabad szűk közben vetíteni.
Az összes, gyűlöletkeltéssel kapcsolatos per idáig vagy felmentéssel végződött, vagy a vádlottak olyan nevetséges pénzbüntetéssel megúszták, hogy az még a felmentésnél szánalmasabbá teszi a dolgot.
Úgy tűnik, a demokrácia védtelen. Lehet tojással dobálni, mert az véleménynyilvánítás. És lehet ilyet bírói indoklásban, következmények nélkül kijelenteni. Lehet, védőként, arra hivatkozni, hogy az illető nem tudta, hogy a tojásdobálás vétség lenne.
Én meg nem tudom, hogy tilos a körúton a villamost felborítani. Egy ismerősöm pedig még sohasem hallott arról, hogy kirakatot bezúzni nem felel meg a normális viselkedés szabályainak.
És lopni sem tilos, meg betörni.
Tulajdonképpen az a baj a mi demokráciánkkal, hogy mindenkinek mindent szabad. Kivéve persze azokat, akik betartják a játékszabályokat, vagyis a törvényeket. Rájuk, ha netán mégis vétenek, lesújt a törvény.
Akik semmibe sem veszik a szabályokat, azoknak mindent lehet. Olyan ez, mintha egy futballcsapatban lenne egy játékos, aki rendszeresen megrúgja az ellenfél focistáit. Egy ideig persze mindenki prüszköl, néhányszor talán még egy sárgalapot is felmutatnak neki, de ha nem parancsolják le örök időkre a focipályáról, idővel megszokják, hogy ő ilyen - hagyni kell, neki ez a stílusa.
Szerintem meg nem kell hagyni. Mert a melegfelvonulás megzavarása nem csak a melegek ügye. A Békemenet megdobálása nem csak a zsidókról szól. És a Magyar Gárda nem csupán a cigányságot fenyegeti.
És lehet finnyásnak lenni, amikor a miniszterelnök Magyar Chartát hirdet. Hogy ahol ő van, oda én nem megyek.
Mindent lehet – addig, amíg még lehet.


A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata





Most & Itt
2008.07.14 00:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.