„Miért nincs mellettünk a polgármester bácsi?”

Eltüntették Csige Tamásnak, Hajdúdorog szocialista polgármesterének a fényképét saját önkormányzatának lapjából, a Hajdúdorogi Újság októberi számából. Ez úgy fordulhatott elő, hogy az MSZP-s polgármester fideszes többségű képviselő-testületet vezet, az újság pedig – legalábbis sok helybélinek ez a véleménye – valójában fideszes érdekek szolgálatában áll.

A Hajdú-Bihar megyei kisváros első embere szeptember végén nyitott meg egy kistérségi mesefesztivált, ott készült egy kép róla, amelyen a föllépő gyerekekkel látható. A fotó – amelyet a hajdúdorogi városházán közcélú foglalkoztatás keretében dolgozó Mosolygó Marietta készített – megjelent a helyi megyei lap internetes oldalán, a Haon.hu portálon október 11-én.

A kép fölkerült Hajdúdorog város honlapjára, majd fölhasználta a Hajdúdorogi Újság is – igaz, ez utóbbi orgánum eltüntette a gyerekek mögött álló Csige Tamást. A manipulált fénykép sokaknak feltűnt, a lap ugyanis mintegy háromezer példányban jelenik meg havonta, s minden hajdúdorogi háztartásba eljuttatják. A lap kiadója a képviselő-testület által létrehozott Hajdúdorog Tömegtájékoztatásáért Közalapítvány, a kuratórium elnöke Orosz Erika, egyik tagja pedig Ráczné Pogácsás Andrea, a lap főszerkesztője.

A történtekről Csige Tamás lapunknak azt mondta: nem lepte meg, hogy az általa hiteltelennek tartott helyi lap kiretusálta őt, hiszen az újság hosszú ideje kiegyensúlyozatlanul számol be a városi közügyekről. A polgármester azt mondta: ha magánpénzből működne a lap, akkor nem kérné rajta számon a politikai elfogultságot, mert egy magánkézben lévő lap nyugodtan lehet szubjektív, de a Hajdúdorogi Újságot közpénzből tartják fönn, ezért objektívnek kellene lennie.

Hozzátette: különösen szomorú, hogy a gyerekek számára is föltűnik a felnőttek furcsasága, egy kisdiák ugyanis a napokban azt a megjegyzést tette neki, hogy „miért nincs mellettünk a polgármester bácsi, ha ott volt?”. Csige Tamás „primitív eljárásnak” minősítette az esetet, és azt tervezi, hogy jogi úton vesz elégtételt. Orosz Erika kuratóriumi elnöktől megkérdeztük, hogy miért retusálták ki Csige Tamást, s megkérdeztük tőle azt is: igaz-e az a hajdúdorogi szóbeszéd, hogy január elsejétől ő lesz a helyi járási hivatal vezetője.

Habár Orosz Erika írásban választ ígért, helyette Ráczné Pogácsás Andrea főszerkesztő küldött egy választ. Ezt szó szerint közöljük, hiszen nagyon feltűnő, hogy a főszerkesztő Csige Tamásnak még a nevét sem hajlandó leírni, hanem „érintett személynek” nevezi.

Idézzük: „A Hajdúdorogi Újság 2012. októberi számában megjelent egy cikk, Benedek Elek nyomában címmel a mesefesztiválon résztvevő gyerekekről, munkájukról. A cikkhez sajnálatosan nem megfelelő kép jelent meg, mert én (Ráczné Pogácsás Andrea főszerkesztő) úgy találtam helyénvalónak, hogy a cikkhez a gyerekekről szóló fotó kerüljön. Így egy személy nem jelent meg azon, akiről a cikk egyébként semmilyen formában nem tesz említést. Amennyiben bárkit a cikkel megbántottam, attól elnézést kérek. A megjelenés nem politikai eredetű, mert a Hajdúdorogi Újság közéleti lap, politikai cikket nem tartalmaz. Az érintett személy egyedüli közszereplői minőségében ennek megfelelően szerepel is fényképpel, névvel más róla szóló cikkben az újság 11. oldalán. A kialakult helyzet miatt elnézést kérek a kuratórium elnökétől és tagjaitól, valamint a szerkesztőbizottság tagjaitól is”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.