Zsoldosok bújtak elő a kolumbiai munkásruhából

Rejtő Jenő-i, sivatagi környezetben készül feladataira a világ legújabb, mintegy hatszáz fősre méretezett idegenlégiója - ám az utasításokat a ponyvaregény franciája helyett inkább spanyolul vagy angolul érdemes kiadni.

Főként kolumbiaiak és dél-afrikaiak alkotják ugyanis az Egyesült Arab Emírségekben létrehozott zsoldoszászlóaljat, amelyre 529 millió dollárt áldoz az olajsejkség. Ennek tényét - a részletek nélkül - vasárnap megerősítették Abu Dhabiban, miután a The New York Times terjedelmes riportban számolt be aznap a titkos hadsereg létrejöttéről. A zsoldosok némi fejtörést okoznak Washingtonnak: miközben a nyolcmilliós öbölállam az USA szövetségesének számít, vizsgálják az illetékesek, hogy az új helyzet nem sérti-e a fegyver-, és más védelmi technológiák exportjára vonatkozó szabályokat. Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, kiképezhetnek-e amerikaiak külföldieket engedély nélkül.   

A "vezénylő tábornok", egyben az ötletgazda ugyanis az Amerikában jól ismert Blackwater őrző-védő vállalkozás milliárdos alapítója, a volt elitkommandós Erik Price. A Blackwater, az iraki háború egyik vezető "alvállalkozója" Bagdadban gyilkossági botrányba keveredett emberei miatt, és nevét is megváltozatta Xe-re. Price most a közelben talált zsíros falatot. Az Emírségekbe építőmunkásoknak álcázva bejutott kolumbiaiak és társaik szerteágazó feladatot látnak el a riport szerint. El kell hárítaniuk például az ország fő térségbeli ellensége, Irán esetleges támadását. Ezen kívül: "A (véd)erőt azért hozták létre, hogy különleges műveleti missziókat hajtson végre az országon belül és kívül (!), védje meg az olajvezetékeket és a felhőkarcolókat a a terroristatámadásoktól, illetve verje le a belső lázadásokat, derül ki a dokumentumokból" - írta The New York Times, amely úgy tudja: a "sivatagi" zsoldosokat amerikai veteránok, kiszolgált német és és brit kommandósok, valamint a francia Idegenlégió emberei képzik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.