Zsíros állás a polgármester embereinek

Sofőrök, titkárnők, a párthoz hű emberek lányai, feleségei kerültek zsíros állásokba kormányzati intézményeknél és állami vállalatoknál Romániában. A jobboldali adminisztráció visszaéléseit a baloldali miniszterelnök, Victor Ponta ellenőrző testülete leplezte le, mintegy igazolva a kormányzati vetésforgó pozitívumait.

Marius Buzea öt éven át dolgozott sofőrként a Demokrata-Liberális Párt (PDL) kolozsvári szervezeténél. Dolga kizárólag Emil Boc kolozsvári polgármesternek, a párt elnökének a fuvarozása volt. Amikor Bocot 2008 végén kinevezték miniszterelnöknek, a sofőrjét is magával vitte Bukarestbe, de nem gépjárművezetőként, hanem miniszterelnöki tanácsosként alkalmazta. A fiatalember azonban ezzel sem elégedett meg: 2011. március elsejétől a légiirányító hatóság (Romatsa) szakértőjévé nevezték ki.

– Öt évig dolgoztam a pártnál Buzeával. Befejezte az egyetemet, és hűséges ember, akiben maximálisan megbízom. Büszke vagyok arra, hogy kiváló emberi tulajdonságokkal rendelkezik, és mellettem állt a nehéz pillanatokban is – magyarázta a volt miniszterelnök, amikor megkérdezték sofőrje karrierjének hirtelen felíveléséről. Buzea 2007-ben élelmiszer-mérnöki oklevelet szerzett egy bukaresti egyetemen. Emil Boc másik hű embere is a Romatsa szakértője lett.Darius Pintiliét is Kolozsvárról vitte magával Bukarestbe a kormányfővé avanzsáló PDL-elnök. Ponta ellenőrző testületének jelentése szerint Pintiliét is politikai közbenjárásra alkalmazták a légiirányításnál. Bogdan Donciu vezérigazgató még aznap versenyvizsgát írt ki, amikor a két fiatalember benyújtotta pályázatát az állásra. Két héttel később 9,75-ös átlaggal simán vették az akadályt. A jelentés szerint nemcsak az osztályzatuk volt azonos, hanem a helyesírási hibák is a benyújtott pályázatban. A beléptetőkapuk adatainak elemzéséből aztán kiderült, hogy a vizsga napján a két fiatalember be sem lépett a hatóság területére.

Kezdetben havonta bruttó 2500 eurónyi (750 ezer forint) juttatást vettek fel, vagyis többet, mint a tizenöt éves tapasztalattal rendelkező szakértők.Három hónap után ráadásul megemelték a fizetésüket, a bérük megközelítette a 3000 eurót. Párhuzamosan a kormánytól is kapták a tanácsosi illetményt egészen 2012 májusáig, amikor a parlamentben megbukott a PDL kormánya, és a szociáldemokrata Victor Ponta került hatalomra. Boc hű emberei összesen több mint egymillió lejt (70 millió forintot) kasszíroztak az állami hatóságtól.

Ugyanebben az időszakban Radu Berceanu demokrata-liberális szállítási miniszter ugyancsak a légiirányításhoz ugyancsak szakértőnek nevezte ki a kabinetfőnökét. A kinevezést nem a hatóság vezérigazgatója írta alá, hanem szabályellenesen maga a tárcavezető. Cristina Pallos havonta 19 ezer lejt (1,3 millió forintot) vett fel, miközben továbbra is kapta a fizetését a minisztériumtól.

A visszaélések a PDL kormányának bukása után is folytatódtak a légiirányításnál, csak a történet főszereplői ezúttal a liberálisok voltak. Tiberiu Barbuletiu, a tárca főtitkára (az új szállítási miniszter, Ovidiu Silaghi kebelbarátja) szintén a Romatsánál juttatta zsíros álláshoz a feleségét. Monica Barbuletiu azonban egyetlen napot sem dolgozott az intézménynél, de több mint húszmillió forintnyi juttatást felvett. A jelentés szerint az idei év elejétől a politikus lánya, Dana Barbuletiu szintén a Romatsánál dolgozik anélkül, hogy az állásra kiírt versenyvizsgán megjelent volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.