Zsírembargóval vág vissza Moszkva az EU-nak

A másodlagos marhahústermékek importjának tilalmán túl más állati termékek behozatalát is korlátozza Moszkva az európai uniós tagállamokból Oroszországba - jelentette az RBK orosz üzleti hírügynökség hétfőn.

Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) tájékoztatása szerint keddtől "ideiglenes korlátozást vezetnek be az Európai Unió tagállamaiból származó, étkezési célokra használatos egyes termékekre", ezek: a sertés-, és szárnyaszsír, valamint az állati húsból és másodlagos termékekből készült, finomra, illetve durvára őrölt liszt.

A Roszszelhoznadzor azzal indokolta az intézkedést, hogy az Európai Unió tagállamaiból szállított állati termékekben többször kimutatták tiltott és káros anyagok jelenlétét.

A korlátozás alá eső, de már kedd előtt elindított és vasárnapig az orosz határra érkező uniós szállítmányokat mintavétellel fogják fokozottan ellenőrizni és "a szokásos rendben" döntenek arról, hogy beengedik-e azokat Oroszországba - áll a hatósági tájékoztatásban.
Szergej Dankvert főállatorvos, az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) vezetője szombaton jelentette be, hogy október 21-től nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból. A rendelkezés érinti Magyarországot is.

A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar importálja az uniós tagállamokból. Ezekre a termékekre nem vezetett be embargót augusztus elején Oroszország.

Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet eközben megtiltotta a származási hely megjelölése nélküli zöldség-, és gyümölcsszállítmányok behozatalát Oroszországba Fehéroroszországból. A hatóság arra készül, hogy ugyanilyen rendelkezést hozzon Ukrajnával kapcsolatban is.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) nem kapott hivatalos értesítést a keddtől életbe lépő újabb orosz importtilalomról, amely az EU tagországaiból származó másodlagos marhahústermékekre, valamint a nyesedékre és a csontlisztre vonatkozik - válaszolta a minisztérium az MTI kérdésére hétfőn. Az FM azt is közölte: mivel "egyelőre hivatalos értesítés nem érkezett az orosz féltől, így a pontos érintett terméklista sem ismert". Ezért egyelőre nem tudni, hogy az intézkedés milyen hatással járhat, és mekkora lehet Magyarország érintettsége az ügyben. Így azt sem lehet tudni hány céget és mekkora tételeket érinthet az újabb beviteli tilalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.