Dzsihádra készültek a New York-i merénylők

Dzsihádra, vagyis szent háborúra készült a New York-i pokolgépes merényleteket tervező négy férfi - közölte Raymond Kelly helyi rendőrfőnök csütörtökön.

A legnépesebb amerikai város Bronx negyedében előző este tartóztatták le a négy férfit, amikor azok egy zsinagógánál általuk igazi robbanószerkezetnek hitt, kocsiba rejtett álpokolgépet helyeztek el. A szerkezeteket a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy álcázott ügynöke adta el nekik korábban.

A négy merénylőt - aki egy zsidó közösségi otthont is fel akart robbantani, később pedig Stinger rakétákkal támadásokat akart végrehajtani katonai repülőgépek ellen a nemzeti gárda New Yorktól 70 mérföldre északra fekvő newburghi repülőterén - azzal vádolják, hogy összeesküvésben vettek részt, amelyben tömegpusztító fegyvereket akartak használni. Ha elítélik őket, fejenként 25 év börtön vár rájuk.

A négy férfi - James Cromitie, David Williams, Onta Williams és Laguerre Payen newburghi lakosok - közül három amerikai állampolgár, egyikük haiti. A robbantásokat C-4-es plasztik robbanóanyaggal akarták végrehajtani. Az FBI közölte, hogy a gépkocsiba helyezett szerkezet teljesen veszélytelen volt, azt a nyomozó iroda technikusai készítették.

Az FBI egy ügynöke 2008 júniusában találkozott az egyik férfival - a korábban kisebb bűncselekmények miatt már 27-szer letartóztatott Cromitie-val -, aki arról beszélt neki, hogy a szülei Afganisztánban éltek. Fel van háborodva az ottani háború miatt és azon, hogy az amerikaiak mennyi muzulmánt megöltek Afganisztánban és Pakisztánban. Azt mondta, "valamit tenni kell Amerikával".

Michael Bloomberg polgármester kijelentette: a felfedett összeesküvés arra figyelmeztet, hogy túl valóságosak a belbiztonsági fenyegetések, és ébernek kell maradni a terrorista cselekmények megelőzése érdekében.

Charles Schumer, New York állam szenátora arról beszélt: ha van jó hír a leleplezett merényletben, akkor az az, hogy ez a csoport viszonylag tapasztalatlan volt, idejekorán felfedezték szándékait, és nem volt kapcsolata más szervezetekkel.

A Simon Wiesenthal Center zsidó jogvédő csoport nyilatkozata szerint a zsidó imaház elleni megdöbbentő merénylet terve azt mutatja, hogy ennek a fajta fanatizmusnak a veszélyei nem múltak el. Egyúttal arra szólította fel az amerikai zsidókat, hogy őrizzék meg éberségüket.

 

 

David Williams és társait  azzal vádolják, hogy pokolgépes  támadásokat akartak végrehajtani New Yorkban, 2009. május 21.
David Williams és társait azzal vádolják, hogy pokolgépes támadásokat akartak végrehajtani New Yorkban, 2009. május 21.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.