Zsinagógába készül a pápa

Huszonnégy évvel II. János Pál után, vasárnap XVI. Benedek kel át a római Tevere-folyón: a Szent Péter bazilikával majdnem szemközti zsinagógába várják, egy hónappal XII.Pius boldoggá avatásának bejelentése után.

A külföldi sajtóval szerdára kitűzött találkozót a római fôrabbi, Riccardo Di Segni lemondta, nehogy fokozza a látogatást kísérő feszültséget. XII. Pius kanonizációjának hírül adásakor hangsúlyozta, nem felejti az 1943 októberében, Rómából - a pápa hallgatásával - elhurcolt 1021 zsidót. „Köszönet viszont az egyházban azoknak, akik az üldözötteket mentették” – tette hozzá. Másképpen nyilatkozott a tel avivi főrabbi, Israel Meir Lau a SkyTg24 hírtelevíziónak: „Wojtyla pápa a soát az áldozatok oldalán élte át, Ratzinger a barrikád túloldalán”.

XVI. Benedek vasárnap délután fél ötkor érkezik az egykori gettóba. Megáll a római zsidó áldozatok emlékmûvénél és az 1982-es merénylet helyszínén. A mai napig zsidók lakta városrészben a pápa gyalog megy a zsinagógáig, rendkívüli biztonsági gyűrűben. Jelen lesz az izraeli diplomácia, a római imám, távol maradnak a holokauszt-túlélők.

Pápaként 1986 áprilisában II. János Pál tette az első látogatást a római zsinagógában. XVI. Benedek szintén történelminek ítélt látogatása a holokauszt-tagadó lefebvrista püspök, Richard Williamson kirobbantotta vitákat követő béke és a tavaly májusi szentföldi út megkoronázásának tűnt, egészen december 19-ig, amíg a pápa nem írta alá XII. Pius hősi erényeinek elismerését.

A látogatás elhalasztását javasló Giuseppe Laras, az olasz rabbitanács vezetője szerint „kiszámíthatatlan reakciókra kell felkészülni”. A római zsinagóga közeli kóser éttermekben azt hallani, a boldoggá avatással a pápa sarokba szorította őket, de a látogatás lemondása lett volna a legrosszabb válasz.

A feszültség oldása közös érdek: a Vatikán közölte, Eugenio Pacelli, XII. Pius pápa beatificatiójának még nincsen dátuma, az olasz zsidó közösségek uniója szerint a boldoggá avatás egyházi belügy. A püspöki kar napilapja, az Avvenire megjelentette azt a szöveget, amellyel 1939 októberében XII. Pius imára szólította fel a hívőket a szovjet kommunisták és a német nácik ellen. 1942-ben a pápa engedélyezte a holland püspököknek a zsidóüldözés elleni levelét, a borzalmas retorzió miatt csendben cselekedett tovább – írta az Avvenire. XII. Pius éveinek 16 millió oldalas dokumentációja öt év múlva konzultálható. Nincs benne titok – toldotta meg szentszéki szóvivő.

Vasárnap a józan ész fog felülkerekedni a keresztény egység tanácsát vezető Walter Kasper bíboros szerint: „, a pápa úgy döntött, lezárja a játszmát, mivel a tények XII. Pius mellett szólnak, mindent megtett a zsidók mentéséért. Találkozni és egymás szemébe nézni segít a félreértések tisztázásában. A szentföldi látogatást is félelem kísérte, azt is feleslegesen”. A római zsidó közösség vezetője, Riccardo Pacifici úgy látja, a látogatás „fájdalmas, de ünnep lesz, újabb mérföldkô a párbeszéd megerősítésében”.

XVI. Benedek pápa látogatása a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhelyen, 2009. május 11-én. Korona helyett új tövis
XVI. Benedek pápa látogatása a jeruzsálemi Jad Vasem emlékhelyen, 2009. május 11-én
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.