Zsidókat mentett a párizsi terror muzulmán hőse

Hősként ünneplik Franciaországban Lassana Bathilyt. A Maliból származó 24 éves muzulmán fiatalember az élete kockáztatásával mentett meg zsidó vásárlókat pénteken a párizsi kóser szupermarketbre támadó terroristától, Amedy Coulibalytól. Egy csónakban evezünk – mondta.

„Amikor rohanva megérkeztek, kinyitottam a hűtőház ajtaját és bekísértem őket. Lekapcsoltam a villanyt, a hűtést pedig ki. Szóltam, hogy zárják magukra az ajtót és maradjanak csendben – idézte a Guardian a pénteki párizsi túszejtő akció hősét, aki a lélekjelenlétével több ember életét is megmentette, amikor a háromnapos terrorista ámokfutás egyik merénylője, Amedy Coulibaly behatolt a kóser szupermarketbe. Azok között, akiket elbújtatott, egy csecsemő is volt.
Bathily a BFM-TV-nek adott interjú alatt
Bathily a BFM-TV-nek adott interjú alatt
Forrás: Facebook

A muzulmán Bathily árufeltöltőként dolgozik a kóser szupermarketben, a Hyper Cacher-ban. Azután, hogy a hűtőházba kísérte a Coulibaly elől menekülő vásárlókat, egy teherlifttel ki is jutott az üzletből. Amikor megpillantották, a rendőrök először a földre kényszerítették és bilincsben tartották másfél órán át, mert azt hitték, hogy ő is túszejtő, Coulibaly bűntársa. Kiderült, hogy nem az. A kommandósok pedig az általa a szupermarketről adott helyszínrajz és a túszok, illetve Coulibaly elhelyezkedéséről adott információk tudatában indították el a rohamot.

A muzulmánként zsidókat mentő Bathily híre most futótűzként terjed a közösségi hálón, nem mellesleg esélyt sem adva a szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo elleni támadással kezdődött terrort követő iszlamofób kiszólásoknak. „Testvérek vagyunk. Nem az a kérdés, hogy ki zsidó, ki keresztény és ki muzulmán. Egy csónakban evezünk és együtt kell kivergődnünk ebből a válságból – mondta később Bathilya BFM-TV-nek adott interjúban.

Egy négygyerekes férfinak, aki a hűtőházban vészelte át a túszejtő akciót, mobiltelefonon sikerült beszélnie a nagybátyjával, Társaival együtt félt, hogy megtalálják és attól is, hogy megfagynak a hűtőházban, két emelettel a földszint alatt. Összebújtak, mint a rémült állatok – mesélte a nagybáty, Jacob Katorza.

Coulibaly pénteken 16 embert ejtett túszul a Porte de Vincennes-nél fekvő szupermarketben. A túszdráma a kivezényelt kommandósok rohamával és a férfi halálával ért véget. Coulibaly négy embert ölt meg, amikor behatolt az üzlethelyiségbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.