Morvait helyretették Brüsszelben

A néppárti bolgár aspiráns mellett szocialista oldalon is lehet áldozata az uniós biztosjelöltek meghallgatásának. Magyar kezdeményezésre abba a szlovák Maros Sefcovicbe köthetnek bele, aki évekkel ezelőtt uniós nagykövetként azt nyilatkozta, hogy a romák csak kihasználják a társadalombiztosítási és a szociális segélyezési rendszert. Morvai Krisztina bekiabálásokkal vétette észre magát.

Miután a humanitárius segélyezések posztjára kiválasztott néppárti Rumjana Zseleva karrierjét megkérdőjelezte a keddi esti meghallgatáson a pénzügyeinek nem kielégítő magyarázata, ezért a szocialista oldalon is felmerült egy név, méghozzá a szlovák Maros Sefcovicé, aki évekkel ezelőtt uniós nagykövetként azt nyilatkozta, hogy a romák a társadalombiztosítási, szociális segélyezési rendszert kihasználják. Alighanem ebbe köt majd bele a Néppárt, hogy a szocialista oldalon is legyen egy áldozat. Ennek eshetőségét Szájer József, a néppárti frakció alelnöke vetette fel szerda délutáni brüsszeli sajtóértekezletén, amelyen védelmébe vette Zselevát, akit szerinte igaztalan támadás ért.

A bolgár jelölt kínos kérdéseket kapott vagyonnyilatkozatával, pénzügyi érdekeltségeinek nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban kedden este az Európai Parlament illetékes bizottságában, amely ezért aztán úgy döntött: nem alakít ki egyelőre álláspontot, s arra vár, hogy Barroso bizottsági elnök egyrészt, illetve a törvényhozás jogi szolgálata másrészt tisztázza a helyzetet. A tisztázás folyik ugyan, de az általunk megkérdezett képviselők szerint Zseleva biztos nem lesz biztos. Az új bolgár konzervatív kormány külügyminiszteréből, illetve Bulgária csatlakozása után európai parlamenti képviselőjéből biztosjelöltté vált szociológus Zseleva azt hangoztatta, nincs takargatnivalója a Global Consult privatizációs tanácsadó cégben viselt szerepével kapcsolatban, pénzügyeit rendben találták a bolgár hatóságok.

A bolgár liberális Parvanova azonban megkérdőjelezte az elhangzottakat, s azt mondta, Zseleva továbbra sem mond igazat. Felháborodást keltett, hogy a meghallgatás során Zseleva munkatársai német és bolgár nyelven dokumentumokat kezdtek osztogatni, amelyek az ő verzióját lettek volna hívatva alátámasztani.

A bolgár jelölt a nemzetközi együttműködés, humanitárius segély, válságkezelés portfóliót kaphatná meg, amely eleve kis tárca, hiszen korábban a fejlesztési ügyekhez tartozott, ám a huszonhét ország huszonhét biztosának kell valamilyen elfoglaltságot találni, így a külügyi feladatok négy kézbe kerülnek. A szakkérdések megválaszolását illetően sem állt a helyzet magaslatán Zseleva, de sorsát azt látszott megpecsételni: ha a saját ügyeit illetően kialakuló válságot sem tudja kezelni, hogyan lesz képes a nemzetközi katasztrófák során az EU politikáját irányítani.

A kínos parlamenti ügyek számát szaporította Morvai Krisztina is, aki Viviane Reding alapjogi biztosjelölt meghallgatását közbekiabálásokkal igyekezett megzavarni, de az elnök beléfojtotta a szót. Morvai Göncz Kinga (szocialista) kérdésébe is belekiabált, ekkor is rendre intették. A meghallgatások az egyeztetett menetrend, kérdezési sorrend szerint zajlanak a szigorú időkeretben, a rendzavarókat pedig nem szeretik.

 

A felvételen látható, hogy Morvai Reding válasza után közbeszól: „Elnök úr, szeretném megkérdezni…” Az elnök közli, hogy nem nála van a szó, nem szólhat közbe, lekapcsolja a még mindig beszélő Morvai mikrofonját és rendreutasítja. Morvai elégedetlen a történtekkel. Később még egyszer rendreutasítja az elnök, amikor Göncz Kinga kérdésébe próbál beleszólni.

 

A bolgár biztosjelölt, Rumjana Zseleva hangoztatta, nincs takargatnivalója
European International Cooperation, Humanitarian Aid and Crisis Response Commissioner-designate Rumiana Jeleva of Bulgaria talks to reporters after addressing the European Parliament Development committee in Brussels January 12, 2010. Candidates for posts in the next European Commission will be closely questioned on policy and plans to pull Europe out of economic crisis when the European Parliament opens confirmation hearings this week. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.