Zsebpénz helyett fizetést kap a spanyol királyné

Zsófia ezentúl évi 63 ezer eurót – I. János Károly király járandóságának a 45 százalékát – tudhatja magáénak.

Fizetést kap mostantól a spanyol királyné és a trónörökös felesége, Letizia hercegnő is. Eddig saját hatáskörben a király, I. János Károly döntött arról, hogy kinek mennyi zsebpénzt ad, de mostantól vége az efféle szeszélyes osztogatásnak.

Mindenki fix fizetést kap. Zsófia királyné például évente 63 ezer eurót tehet zsebre (igaz, ez csak 45 százaléka a király fizetésének), a hercegnőnek pedig még ennél is kevesebb, 49 ezer euró jár. Ehhez jön még legalább ennyi költségtérítés, vagyis éves szinten mindketten jóval 100 ezer euró fölötti összegből gazdálkodhatnak. Nem jár viszont fizetés a király két leányának, az elvált Elenának és a férje sikkasztási ügye miatt hamarosan bíróság elé álló Krisztinának. Fülöp trónörökös a királyi fizetés (292 ezer euró) felét kapja, épp annyit, mint tavaly – közölte a királyi ház szóvívője.

A spanyol monarchiát az elmúlt években folyamatosan az a vád érte, hogy nem elég átlátható módon, pazarlóan működik. I János Károly – aki botswanai szerelmi kalandja miatt is a vádak kereszttüzébe került – most így próbál rendet teremteni.

A Zarzuela palota jelezte azt is, hogy hamarosan honlapján hozza nyilvánosságra a 2013-as költségvetését és az idei költségvetés terveit is. A teljes vagyonnyilatkozattal azonban adós marad a király, bár ezt több politikai erő is kérte tőle. „Joga van némi intimitáshoz” – indokolta ezt az El Paísnak a királyi szóvivő.

A spanyol királyi család idén 7,7 millió euróból gazdálkodhat, ami kétszázalékos csökkenés tavalyhoz képest. Igaz, az utazásokat a külügy, a biztonsági kiadásokat a belügy, a közlekedést a költségvetési minisztérium, a kastélyok fenntartását pedig a nemzeti örökség hivatala finanszírozza – sorolja nem kevés malíciával a baloldali El País. Így persze könnyű azt állítani, hogy a királyi család mindössze 17 centbe került tavaly minden egyes spanyolnak – ahogy a kormányzó konzervatív Néppárt szereti hangoztatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.