Pillantás a valódi offshore lovagok zsebébe

A világ pénzarisztokráciájának leggazdagabbjai legalább 21 ezer milliárd dollárnak megfelelő vagyont rejtegetnek hazájuk adóhatóságai elől külföldi adóparadicsomokban – állítja az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég.

Ez abban a jelentésben szerepel, amelyet a neves tanácsadó cég, a McKinsey volt főközgazdásza, James Henry állított össze a vasárnapi brit lap, az Observer számára. Ez a 21 ezer milliárd dollárnyira becsült offshore vagyontömeg az Egyesült Államok és Japán összeadott éves GDP-jének felel meg.

A globális tőke egyik kedvelt rejtekhelye: a Seychelles-szigetek fővárosa
A general view shows tourists on the sandy beaches outside the Seychelles capital Victoria January 17, 2009. The Indian Ocean islands are in the midst of a severe economic crisis, prompted by the global financial downturn on top of years of unsustainable borrowing. This year, the Seychelles economy is predicted to shrink by at least 0.5 percent according to the country's central bank, compared to 3.1 percent growth in 2008. Picture taken January 17, 2009. To match feature SEYCHELLES-CRISIS/ REUTERS/Richard Lough (SEYCHELLES)

A McKinsey volt vezető szakértőjének felmérése szerint a 139 felzárkózó országból az 1970-es évek óta kimenekített vagyon értéke meghaladja ennek az országcsoportnak a teljes devizaadósságát. Henry szerint ennek a 139 országnak az elitje 2010-ig 7,3-9,3 ezer milliárd dollárnyi vagyont hordott össze az adóparadicsomokban. Egyedül Oroszországból – a külföldön elrejtett vagyonok potenciális befektetési megtérüléseit is figyelembe véve – az 1990-es évek eleje óta több mint 800 milliárd dollárnak megfelelő tőkét vittek ki.

Henry számításai szerint a külföldre menekített vagyon fele, mintegy tízezer milliárd dollár mindössze 92 ezer ember birtokában van. Az Observer kommentárja szerint mindez arra vall, hogy a vagyoneloszlási egyenlőtlenségek mérésére alkalmazott hagyományos módszerek „radikális mértékben alábecsülik”, hogy mekkora a gazdagok és a szegények között tátongó vagyoni szakadék.

A McKinsey volt vezető szakértőjének jelentése szerint a vagyonukat az adózás elől külföldre menekítő szupergazdagokat magas fizetésű profi kijárók „falkája" segíti a magánbanki, jogi, könyvszakértői és befektetési ágazatokban, kihasználva „az egyre inkább határok nélküli" világgazdasági környezetet. „Az adóparadicsomokba mentett vagyon a világgazdaság fekete lyuka” – írja Henry a jelentésben.

A jelentés egy adóparadicsomok ellen kampányoló szervezet, a Tax Justice Network megbízásából készült.

Amióta 2008-ban kitört a világgazdasági válság, a G20 országai többször is ígéretet tettek az adóparadicsomok felszámolására, hiszen az a homály, amelybe a nemzetközi pénzvilág egy része banktitokra hivatkozva burkolózik, csak gerjesztette az instabilitást. Az ilyesfajta titkok teszik lehetővé a Tax Justice Network szerint, hogy a szupergazdagok gyakorlatilag kényük-kedvük szerint játsszák ki egymás ellen két ország jogrendjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.