Zsebből kifizetik az összeférhetetlenséget

Csehországban hetvenkét nappal az előrehozott választások után aláírták a koalíciós szerződést, de a civil szervezetek máris tiltakoznak, szerintük ugyanis az új kormányban túl sok lenne az üzletember. Több jelölttel szemben Milos Zeman elnöknek is kifogásai lehetnek még.

Hetvenkét nappal az előrehozott cseh választások után Bohuslav Sobotka, a cseh szocdemek (CSDD), Andrej Babis, az ANO mozgalom és Pavel Belohrádek, a Cseh Kereszténydemokrata-Néppárt (KDU-CSL) elnöke Prágában aláírta a koalíciós szerződést. Egyúttal nyilvánosságra hozták a miniszterjelöltek listáját. A tizenhét tagú kabinetben a baloldali politikai tömörülésnek nyolc, az ANO-nak hat, a legkisebb partnerüknek pedig két tárcavezetője, továbbá egy kormányalelnöke lesz. Kényelmes többséget, együttesen 111 mandátumot szereztek a kétszáz fős alsóházban. Kormányfőnek Sobotkát, külügyminiszternek Lubomír Zaorálek volt házelnököt, pénzügyminiszternek pedig Babist jelölték.

A testületben két hölgy kap helyet, éspedig az ANO jóvoltából, amely Helena Válkovát javasolja igazságügyi miniszternek, Vera Jourovát pedig a regionális fejlesztések tárcavezetőjének.

Sobotka a koalíciós dokumentumot mielőbb szeretné átadni az államfőnek. Újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Milos Zeman államfőnek immár semmi oka sincs halogatni a miniszterelnök kinevezését. – Ha ez megtörténik, akkor azon nyomban átnyújtom neki a miniszterjelöltek listáját is. Remélem, az elnök úr ebben az esetben is haladéktalanul eleget tesz alkotmányos kötelességének – mondta Sobotka az aláírást követő sajtótájékoztatón. Cseh lapok értesülései szerint viszont Zemannak több jelölttel szemben kifogásai vannak, ezért halogathatja akár a kormányfő kinevezését is. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő megkeresésünkre ezeket a feltevéseket nem volt hajlandó kommentálni.

Civil szervezetek máris élesen bírálják a kormánytagok listáját, amelyben szerintük aránytalanul sok üzletember szerepel. Példaként a milliárdos Babist és azt a kereszténydemokrata Marian Jureckát említik, aki az agrártárca élére kerülhet, miközben ezen a szakterületen vállalkozik. A legnagyobb tiltakozást azonban a környezetvédelmi minisztérium élére kiszemelt Richard Brabec (ANO) személye váltotta ki, aki a mozgalom elnökének közeli üzlettársaként idáig a vegyipari cégeknél töltött be vezető tisztségeket.

Az új kormány összeállítása ellen tiltakozó szervezetek rámutattak arra is, hogy a cseh összeférhetetlenségi törvény túlságosan engedékeny és általános. Ha ugyanis valakinél megállapítják az összeférhetetlenség tényét, akkor legfeljebb figyelmeztethetik és 50 ezer koronás (hozzávetőleg 550 ezer forint) pénzbírsággal sújthatják, de lemondásra nem kényszeríthetik. Babis a bírálatokra azt válaszolta, hogy többen már eladták a cégeiket, és kormánytagként mindannyian felfüggesztik vállalkozásaikat.

Andrej Babis, Bohuslav Sobotka és Pavel Belobradek január 7-én Prágában, a koalíciós szerződés aláírása után
Prague, Czech RepublicLeaders (L-R) Andrej Babis of the ANO movement, Bohuslav Sobotka of the Social Democratic Party (CSSD) and Pavel Belobradek of the Christian and Democratic Union (KDU-CSL), attend a news conference after signing a coalition agreement in Prague January 6, 2014. Three Czech political parties signed an agreement on Monday to form a centre-left coalition and cabinet, aiming to shore up economic growth by easing a squeeze on government finances. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.