Zsarolják Tóásóékat

A kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, Sean Penn éppen egy honfitársa szabadon engedéséért kampányol Bolíviában. Jacob Ostreichertől többek között az a már letartóztatott belügyi szakértő kért 50 ezer dollárt a „kedvezőbb ítéletért”, aki feltűnt a Tóásó-perben is.

Az úgynevezett terrorizmus-per szóbeli ítélethozatali szakasza, amelyben vádlottként a magyar állampolgárságú Tóásó Előd is érintett, tíznapos halasztás után kedden kezdődött újra a bolíviai Tarijában. A dél-amerikai ország sajtója azonban most egy másik, Santa Cruzban zajló botrányos pertárgyalásra figyel azóta, hogy megjelent Bolíviában Sean Penn amerikai filmszínész – aki nem mellesleg a latin-amerikai baloldali politikusok, így többek között Hugo Chávez venezuelai elnök egyik politikai támogatója.

Penn és Morales októberben a La Paz-i elnöki palotában. A szívet támadja
U.S. actor Sean Penn (L) and Bolivian President Evo Morales exchange gifts during a meeting at the presidential palace in La Paz, October 30, 2012. Penn is in Bolivia for work related to a humanitarian aid mission for Haiti. REUTERS/Gaston Brito (BOLIVIA - Tags: POLITICS ENTERTAINMENT SOCIETY)

A kétszeres Oscar-díjas Penn egy 18 hónapja Bolíviában letartóztatott amerikai üzletember, Jacob Ostreicher szabadon engedéséért ment kampányolni. Ostreicher négy éve érkezett Bolíviába, ahol állítólag több mint húszmillió dollárt fektetett be rizstermelésbe Santa Cruz tartományban. Ám másfél éve egy kábítószerrel összefüggő állítólagos pénzmosási ügy miatt bebörtönözték, vagyonából kiforgatták. Védőügyvédei azonban egy-két hete meglepő bizonyítékokkal álltak elő, miszerint valójában a bolíviai belügyminisztérium, illetve az elnökségi stáb jogi szakértői egy csoportjának zsarolási akciójáról van szó. Erre példa, hogy belügyi tisztviselők 50 ezer dollárt kértek Ostreichertől, cserébe azért, hogy számára úgymond „kedvezőbb bírósági ítélet” szülessen. A zsarolók közül közel egy tucatnyi jogtanácsost, volt magas rangú belügyi tisztet vettek őrizetbe, akiket több hasonló visszaéléssel gyanúsítanak. Köztük van az a Fernando Rivera, aki a Rózsa Flores-féle „terrorista” csoport és bolíviai behívóik perében is jogi szakértőként képviselte a belügyminisztériumot a nyomozást vezető ügyész, Marcelo Soza mellett.

Szerdán Penn egy Santa Cruz-i kórházban tartott sajtóértekezletet, ahová néhány napja a másfél évi börtön alatt rendkívül leromlott állapotú amerikai üzletembert átszállították, arra kérte Evo Morales elnököt, vesse latba befolyását Ostreicher elengedéséért. Az amerikai színész szerint a „korrupció olyan, mint a rák, amely immár Bolívia szívét támadja”. Ezek után nem meglepő, hogy a tarijai pertárgyalás 39 vádlottja közül néhány Santa Cruz-i érintettnek a védőügyvéde is azzal állt elő, hogy ügyfelüket hasonló módon megzsarolták belügyes és rendőrségi személyek. Az egyiktől 100 ezer, a másiktól 150 ezer dollárnak megfelelő összeget kértek azért, hogy ne szerepeljenek a vádlottak listáján.

Jelenleg éppen a vádlottak kifogásai és panaszai vannak napirenden a tárgyaláson. Többen is kezdeményezték különféle eljárásbeli és egyéb hibákra hivatkozva a tárgyalás felfüggesztését, avagy egyszerűen a vádak ejtését. Az ügyben egyébként változatlanul a koronatanú, Ignacio Villa Vargas, alias El Viejo (az Öreg) kapja a legnagyobb sajtóvisszhangot. Rózsa Flores Eduardo egykori gépkocsivezetője kedden megismételte azt az állítását, hogy az egyetlen bizonyítható konkrét bűncselekményt 2009 áprilisában nem „a külföldi terroristák”, hanem a belügy és a rendőrség emberei hajtották végre.

Két bombamerényletről van szó: az egyiket Julio Terrazas, Santa Cruz püspöke háza kertjében, a másikat egy helyi önkormányzati képviselő házánál robbantották. Villa Vargas három személyt nevezett meg a merényletek szervezőiként, illetve végrehajtóiként: Luis Clavijót, a belügyminisztérium volt munkatársát, Walter Andradét, a rendőrség különleges kommandós csoportjának a parancsnokát és Marilyn Vargas Villca rendőrnőt. Luis Clavijo ugyanabban a Santa Cruz-i Las Americas szállodában vett ki szobát, ahol Rózsa Floresék laktak, és amelyben 2009 áprilisában Andrade parancsok vezetésével a kommandósok végeztek Rózsával, a román állampolgár Magyarosi Árpáddal és az ír Martin Dwyerrel. Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadicot pedig élve elfogták. Villa Vargas kedden megismételte, hogy a belügy és a rendőrség emberei mostanság szinte naponta halálosan megfenyegetik, ha nem hajlandó Rózsáékra terhelő vallomást tenni a perben.

Az El Dia napilap egyébként arról számolt be, hogy a Villa Vargas által a Rózsa-ügy fő belügyes „machinátorának” nevezett Clavijo majd egy óráig ott volt kedden a Santa Cruz-i kórházban is, ahol Penn meglátogatta Ostreichert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.