Zsarolással szerez muzulmán besúgókat a brit titkosszolgálat

Csapdát állítva nekik az MI5 brit titkosszolgálat ügynökei azzal fenyegettek meg öt Nagy-Britanniában élő muzulmán férfit, hogy ha nem hajlandóak informátorként együttműködni a titkosszolgálattal, akkor lecsukják vagy bántalmazzák őket.

Az MI5 ügynökei azzal fenyegettek meg öt Nagy-Britanniában élő muszlim férfit, hogy ha nem hajlandóak informátorként együttműködni a titkosszolgálattal, akkor lecsukják vagy bántalmazzák őket – adja hírül az Independent londoni baloldali napilap.

Az öt brit muszlim férfi a rendőrségnél feljelentést tett az őket zsarolással és fenyegetéssel beszervezni próbáló titkosszolgálati ügynökök ellen, és egyúttal panasszal élt a titkosszolgálat működését felügyelő szervezetnél és lakóhelyük parlamenti képviselőjénél is.

A panaszosok elmondták, hogy a brit titkosszolgálat utasítására tavaly nyáron külföldi repülőtereken őrizetbe vették őket. Hazatoloncolásuk után az MI5 ügynökei azzal vádolták őket, hogy iszlám terroristaszervezetek tagjai. A titkosszolgálat tisztjei azt ígérték, hogy ha együttműködnek, elintézik nekik, hogy lekerüljenek a nemzetközi terrorista listáról. Miután elutasították az ajánlatot, fenyegető telefonhívásokat kaptak

A lap értesülései szerint több brit muszlim hasonló panasszal élt a titkosszolgálat ellen. Volt, akinek egyenesen azt mondták, hogy ha nem hajlandó együttműködni, akkor terroristának fogják tekinteni, és a külföldi titkosszolgálatokat is figyelmeztetik, hogy egyáltalán ne utazhassanak külföldre.

A rendőrség és az MI5 egyelőre nem volt halandó kommentálni a The Independent állításait. A titkosszolgálat honlapján viszont megjelent egy közlemény, amely szerint az MI5 nem alkalmaz diszkriminatív eljárásokat, és nem terrorizálja a brit muszlimokat.

Teljes cikk: globusz.net

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.