Zombik támadnak - gyerekjáték meghackelni az amerikai minisztériumokat

Az Egyesült Államok szövetségi ügynökségei és hivatalai még egy nem túl képzett hacker támadásától sem tudják magukat megvédeni – derül ki az amerikai törvényhozás felsőháza, a szenátus republikánus tagjainak egy csoportja által írt jelentésből. A ma nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a minisztériumokban gyakran alapvető biztonsági intézkedéseket sem tesznek meg: nem telepítik a programok biztonsági javításait, nem frissítik a vírusirtók adatbázisát, nem használnak titkosítást a kommunikációhoz, és nagyon gyakran a jelszó pedig egyszerűen annyi: "password", azaz magyarul "jelszó."

A jelentést a belbiztonsági és kormányügyekért felelős bizottság készítette, lényege pedig az volt, hogy összegzett korábbi jelentéseket és vizsgálatokat, amelyeket a szövetségi kormány a kiberbiztonsággal kapcsolatban készített. Így összegezve azonban a már ismert eredmények elkeserítő képet festenek arról, mennyire készült fel az amerikai kormányzati infrastruktúra egy kibertámadásra.

A jelentést még publikálása előtt ismertető The Washington Post azt írja: az Obama-kormány már többször próbálta úgy csűrni-csavarni ezeket a megállapításokat, hogy azok ne tűnjenek annyira veszélyesnek. Az elnök munkatársai azt azonban elismerték: nem könnyű rávenni a hivatalnokokat, hogy ügyeljenek az informatikai biztonságra. "Szinte minden ügynökség kihívásokkal küzd a kiberbiztonság terén" – mondta Michael Daniel, az elnök kiberbiztonsági asszisztense. Hozzátette: attól függ, hogy egy-egy ügynökség mennyire ügyel a biztonságára, hogy voltak-e már nagyobb kiberbiztonsági botrány középpontjában.

A jelentés kitér arra: a belbiztonsági minisztériumban (Department of Homeland Security) különösen rossz a helyzet, miközben épp ennek a szervezetnek kellene abban segítenie a többi minisztériumnak és hivatalnak, hogy betartsák a biztonsági szabályokat. Kiderült, még a legalapvetőbb szoftvereket sem frissítették.

Tom Coburn oklahomai szenátor és a WP-nek nyilatkozó több szakértő szerint is az az alapvető probléma, hogy a kormányhivatalok nem alkalmaznak megfelelően jól képzett és tehetséges informatikusokat, vagy ha igen, nem fizetnek nekik eleget ahhoz, hogy ott is maradjanak. Steven Bellovin, a Columbia egyetem informatikaprofesszora szerint ezek rosszul fizető, nem igazán megbecsült állások, mert a rendszeradminisztrátorokat csak akkor "veszik észre" egyáltalán a minisztériumokban, ha valami elromlik. Feljebb a ranglétrán sem jobb a helyzet: egy kibertámadás esetén nehéz megállapítani, kié volt a felelősség, ezért nagyon ritka, hogy találnak egy felelőst és fejek hullanak.

A WP megemlíti: a legemlékezetesebb egy tavaly februári hackertámadás volt, amikor a szövetségi katasztrófaelhárítás rendszerét törték fel. Három államban, Michiganben, Montanában és Új-Mexikóban a tévék azt közölték egy képernyő tetején látható szöveges sávban: zombik támadnak. Kiderült: a hackerek csak arra akarták felhívni a figyelmet, hogy néhány tévécsatorna anélkül kapcsolta rá a vészjelzőrendszerét az internetre, hogy bármiféle védelmet, tűzfalat felállított volna. Még a jelszót sem változtatták meg.

"A szövetségi hivataloknak még nagyon sok tennivalójuk van ezen a téren, és a civil szövetségi rendszereket szabályozó törvényeket meg kell reformálni" – reagált Thomas R. Carper demokrata szenátor szóvivője a jelentésre.

A WP megjegyzi: annak ellenére, hogy az amerikai kormány már több mint egy évtizede hangsúlyozza a kiberbiztonság fontosságát, és rengeteg pénzt költött már a témára, nagyon sok a tennivaló. A 2000-ben elfogadott kiberbiztonsági törvény például nem határoz meg következményeket arra az esetre, ha egy hivatal nem tartja be a szabályokat. A kongresszusban több olyan törvény is elakadt az elmúlt években, amelyek nagyobb informatikai biztonságot sürgetnek. A Fehér Ház pedig azt szeretné, ha a belbiztonsági minisztériumnak több joga lenne arra, hogy betartassa a minisztériumokkal a kiberbiztonsági szabályokat.

James A. Lewis, a CSIS kutatóintézet munkatársa a WP-nek úgy fogalmazott: olyan ez, mint egy nagy cég, ahol a vezérigazgató nem törődik a számítógépes rendszer biztonságával, mert úgy érzi, nem az ő dolga. Ha hackertámadás történik, akkor pedig úgysem őt vonják felelősségre. 

Nagyon könnyű meghackelni az amerikai minisztériumokat
A magnifying glass is held in front of a computer screen in this picture illustration taken in Berlin May 21, 2013. The Financial Times' website and Twitter feeds were hacked May 17, 2013, renewing questions about whether the popular social media service has done enough to tighten security as cyber-attacks on the news media intensify. The attack is the latest in which hackers commandeered the Twitter account of a prominent news organization to push their agenda. Twitter's 200 million users worldwide send out more than 400 million tweets a day, making it a potent distributor of news. REUTERS/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: CRIME LAW SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.