Zöld út a magyar történelemkönyveknek

Megfelelnek az szlovákiai kerettantervnek a magyar tannyelvű gimnáziumok számára készült történelem tankönyvek, ezért ismét felkerülhetnek arra a listára, amelyből az iskolák rendelhetnek – tájékoztatta lapunkat a pozsonyi kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezetője.

Juhász László elmondta azt is, hogy kezdeményezésükre, hosszas tárgyalás után döntött így az oktatási tárca. A tankönyveket  szerzői (Kovács László és Simon Attila  szlovákiai történészek) a két nemzet ezeréves, jórészt közös múltját tárgyilagosan és megfelelő arányban elemezték

Robert Fico kormányának regnálása alatt a nemzetiségi iskolákban kizárólag szlovák szerzők – olykor nacionalista elfogultságtól sem mentes – tankönyveinek a fordításait használhatták. Urbán Zsolt, a pozsonyi Állami Pedagógiai Kiadó (SPN) munkatársa közölte: várják az oktatási tárca megrendelését, hogy az ismét engedélyezett kiadvány utánnyomását mielőbb elkezdhessék, és az új tanév kezdetéig postázhassák.

Érdeklődésünkre Simon Attila arról tájékoztatott, hogy kollégájával már elkészültek az elmúlt század történelmi eseményeit összefoglaló, a kisebbségbe szorult csehszlovákiai magyar kisebbség több mint kilenc évtizedes történelmének is külön fejezetet szentelő tankönyvvel, amely remélhetően mielőbb segíti a harmadikos gimnazistákat. Szlovákiában a negyedikes gimnazisták már csak fakultatív tantárgyként tanulhatják a történelmet. (Pozsonyi tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.