Zöld szószt kapott a nyakába a brit miniszter

A brit üzleti ügyek minisztere, Peter Mandelson épp az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről rendezett londoni konferenciára érkezett, amikor egy fiatal nő lépett hozzá és leöntötte zöldre színezett vaníliaszósszal.

Szó szerint zöld tiltakozás szenvedő alanya volt pénteken a brit üzleti ügyek minisztere, aki jó adag, zöldre színezett vaníliaszószt kapott a nyakába.

Leila Deen a Plane Stupid aktivistája és Peter Mandelson  a
Leila Deen a Plane Stupid aktivistája és Peter Mandelson a "szósz-támadás" után.

Lord Peter Mandelson épp az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről rendezett londoni konferenciára érkezett, és amikor kiszállt hivatali Jaguarjából, egy fiatal nő lépett hozzá. Mandelson mosolyogva üdvözölni akarta a választópolgárnak hitt „merénylőt”, aki azonban leöntötte a ragadós folyadékkal.

A miniszter – az 1997 óta kormányzó brit Munkáspárt egyik főideológusa, a Labourt üzletbaráttá formáló egykori reformcsapat egyetlen, politikailag máig aktív tagja – ezután bemenekült az épületbe. Kiderült, hogy Mandelsont a Plane Stupid nevű környezetvédelmi szervezet egyik aktivistájával hozta össze balszerencséje.

A csoport fő célpontja hagyományosan a légi közlekedés. Az elnevezés angol szójáték, a repülőgép (plane) és az egyszerű (plain) szavak azonos kiejtésére alapul. Kiejtés szerint a név hozzávetőleg azt jelenti, hogy "egyszerűen hülyeség". A szervezet a nevéül választott szójátékot a repülőtéri fejlesztési tervekre érti, amelyeknek szerinte súlyos környezetkárosító hatásuk van.

A vaníliaszószos támadó, a 29 éves Leila Deen az akció után a BBC-nek elmondta: Mandelson elzöldítésével a londoni Heathrow repülőtér harmadik kifutópályájának megépítéséről hozott döntésért kívánta büntetni az üzleti minisztert, akit személyesen felelősnek tart a beruházási terv elfogadtatásáért.

A kormány által néhány hete jóváhagyott terv súlyos viták tárgya. Heathrow – a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere – ugyanis London nyugati határában, sűrűn lakott körzetben működik, és a környezetvédők szerint a már meglévő két pálya forgalmának zaja  és légszennyezése is éppen elég szenvedést okoz a környéken élő százezreknek. Ráadásul az új kifutópálya megépítéséhez egy egész falut is fel kellene számolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.