Dunai próba vár a biztosokra

Az európai parlamenti szakbizottságok és frakcióvezetők zöld jelzést adtak a 26-ból 25 biztosnak, sejtetvén, hogy az új bolgár jelölt sem ütközik akadályokba. Az EP csütörtökön már adott is munkát a februárban felálló új biztosoknak: dolgozzák ki mihamarabb a Duna-stratégiát, amely egyébként a 2011-es magyar uniós elnökség egyik központi eleme.

Alighanem elhárult minden akadály az új Európai Bizottság hivatalba lépése elől: a meghallgatásokat követően a szakbizottságok megküldték véleményüket  Jerzy Buzek elnöknek, aki a frakcióvezetőkkel megállapodott abban, hogy február harmadikán még levizsgázik az új bolgár jelölt, Krisztalina Georgieva, aki a megbukott Rumjana Zseleva helyébe lép a humanitárius segélyek tárca élén. Minthogy a néppárti Zseleva az egyetlen, aki a parlamenti próbán nem ment át, utódára a láthatóan jóindulatúvá vált külügyi bizottsági tagok várnak. Maga Georgieva is jelezte, a Világbank alelnökeként szerzett tapasztalatot arról, hogyan kell nemzetközi szervezet nevében más nemzetközi szervezetekkel tárgyalni. A portfólióra hirtelen ráirányította a figyelmet a haiti tragédia, amelyre sok törvényhozó szerint késlekedve válaszolt határozottan az Európai Unió.

Az egyetlen, még nyitva hagyott meghallgatás után február kilencedikén szavaz az EP plenáris ülése a teljes Bizottságról, amely gyakorlatilag már másnap hivatalba lép. S felmerültek ugyan kételyek egyes jelöltekkel szemben, de a nagy európai politikai áramlatokat megjelenítő frakciók már nem akarták továbbfeszíteni a húrt, s húzni az időt. Igaz, a holland liberális Neelie Kroes-zel, a digitális tárca várományosával zárt és szűk körben elbeszélgettek még egyszer, de megelégedtek az immár részletesebb válaszokkal.

Túljutván a politikai nehézségeken és az olykor személyeskedő vitákon, a képviselők csütörtökön már arról szavaztak 544 igen, 13 nem és 10 tartózkodás mellett, hogy az Európai Bizottság legkésőbb 2010 végéig nyújtsa be a Duna-régióra vonatkozó európai stratégiát. A 2011-es első magyar uniós elnökségnek ez kiemelt  célja, így fontos, hogy az EP még időben felkérte a végrehajtó testületet, s hogy támogatja is az ötletet. Az elképzelések között szerepel: kétévente legyen uniós Duna-csúcs, a program kezelje kiemelten  a Duna-menti tíz ország közlekedésének fejlesztését, a környezetvédelmet és ösztönözze a térségen belüli mobilitást.

A Duna - a Majna-csatornával és a Rajnával együtt - összeköti az Északi-tengert a Fekete-tengerrel, és a képviselők szerint ez felértékeli a fekete-tengeri térség geostratégiai helyzetét is.
 

Andor László az EP foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottságában
Andor László az EP foglalkoztatás- és szociálpolitikai szakbizottságában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.