Zoknibábokkal az al-Kaida ellen

Újabb csapatokat vezényel a hadszíntérre az al-Kaida és a muzulmán szélsőségesek ellen az Egyesült Államok. Beszélnek fársziul, arabul de urdu és pastu nyelven is, és a tervek szerint olyan ügyesen álcázzák majd magukat, hogy a terroristák észre sem veszik majd, hogy nem közülük valók.

Nem is kerülnek sokba: 2,7 millió dollárt (körülbelül 540 millió forintot) költött az amerikai védelmi minisztérium arra a szoftverre, amely megteremti őket. Ők ugyanis cyberkatonák lesznek és az internetes hadszíntéren veszik fel a harcot a szélsőségesekkel.

A közösségi oldalakon és blogokon létrehozott ál-felhasználók feladata az lesz, hogy befolyásolják az internetes beszélgetéseket, és Amerika-barát propagandát terjesszenek - írja a brit Guardian. Az ilyen hamis felhasználókat az internetes szakzsargon egyszerűen zoknibábnak nevezi.

A kaliforniai Ntrepid cégtől vásárolt programnak az a feladata, hogy segítse az ezzel megbízott amerikai katonákat abban, hogy fejenként egyszerre tíz online identitást kezeljenek. A szoftvernek kell gondoskodnia arról, hogy a karaktereknek hihető háttere és története legyen, és hogy minden megszólalásuk mögé hamis IP-címet tegyen, azaz ne legyen azonosítható, hogy az amerikai hadsereg egy floridai központjában írják a megszólalásokat. Legalább ötven kezelőnek kell tudnia egyszerre, egy helyen dolgoznia (tehát ötszáz identitást kezelnie) anélkül, hogy helyzetük és kilétük visszakövethető legyen - szólt a tenderkiírás.

A program abban is segít, hogy a kitalált személy kezelője ne bukjon le csak azért, mert nem tudja, állítólagos lakhelyén például esik-e az eső: a program az időjárás és a helyi idő mellett az adott ország legfrissebb híreit is megjeleníti majd - idéz egy katonai dokumentumot a The Washington Times.

A Pentagonban hangsúlyozzák: amerikai állampolgárok ellen nem használnak zoknibábot, az ugyanis illegális. Amerikai tulajdonú közösségi portálokon, így a Facebookon és a Twitteren sem jelennek majd meg - ígérik. (A Facebook szabályzata nem is engedi, hogy valaki álnéven vegye igénybe a szolgáltatást, az ilyen felhasználókat, ha tudomásukra jut, törlik.)

A bábsereg a Guardian szerint egy szélesebb, 200 millió dolláros költségvetésű program része. Az Operation Earnest Voice (OEV), azaz Komoly Hang Hadművelet célja, hogy „kommunikáljuk legfontosabb üzeneteinket és visszaverjük az ellenséges propagandát" - hangzott el egy washingtoni, a cyberhadviselésről rendezett konferencián. Az OEV tavaly még David Petraeus tábornok irányítása alatt állt, aki úgy nyilatkozott, hogy a program célja, hogy „hallani lehessen a hiteles hangokat is a térségben."

Újmédia-szakértők szerint azonban épp a hitelességét veszítheti el ezzel a hadsereg. Az amerikai újságíró Jeff Jarvis szerint például a „zoknibábozás szisztematikussá tétele" egyértelműen az Egyesült Államok hitelének csökkentéséhez fog vezetni.

James Ortiz tiszthelyettes, turnusvezető a szerverszobában dolgozik az amerikai légierő coloradói irányítási központjában
TSgt James Ortiz, shift lead, boundary protection looks over a rack in the server room at the Air Force Space Command Network Operations & Security Center at Peterson Air Force Base in Colorado Springs, Colorado July 20, 2010. U.S. national security planners are proposing that the 21st century's critical infrastructure -- power grids, communications, water utilities, financial networks -- be similarly shielded from cyber marauders and other foes. The ramparts would be virtual, their perimeters policed by the Pentagon and backed by digital weapons capable of circling the globe in milliseconds to knock out targets. To match Special Report USA-CYBERWAR/ REUTERS/Rick Wilking (UNITED STATES - Tags: MILITARY SCI TECH POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.