Zimbabwében új alkotmányról szavaznak

Zimbabwében minden bizonnyal megszavazzák az új alkotmányt, amely korlátozza az elnök hatalmát, és amelyet valószínűleg egy új választás követ majd, ahol eldönthetik: három évtized után is Robert Mugabét akarják-e az elnöki székben látni.

A 89 éves Mugabe az ország függetlenné válása, 1980 óta irányítja az egykori brit gyarmatot. Sokan azzal vádolják, hogy megpróbálja visszaszorítani az ellenzéket, illetve mindenféle eszközzel gyengíti az állami intézmények, a kormány és a parlament hatalmát.

Szavazók Hararéban. Ezúttal nem kell erőszakra számítani
People queue to vote in a referendum at a polling station in Harare March 16, 2013. Zimbabweans began voting on Saturday in the referendum expected to adopt a new constitution that would clip presidential powers and lead to an election that will decide whether Robert Mugabe extends his three-decade rule. Mugabe's ZANU-PF party and the Movement for Democratic Change (MDC) of his rival Prime Minister Morgan Tsvangirai are supporting the draft charter, making the vote almost a rubber stamp exercise. REUTERS/Philimon Bulawayo (ZIMBABWE - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Az új alkotmány szerint az elnök maximum kétszer öt évig maradhatna a poszton. Ez a szabály érvényesülne az új választáson is, amelyet várhatóan ez év második felében tartanak majd meg. Ez azonban nem jelenti Mugabe uralmának végét: a korlátozás visszafelé nem alkalmazható, így Mugabe akár még tíz évig is Zimbabwe élén maradhat.

Az elnöki hatalmat több módon is korlátozza az új alkotmány: az elnöki rendeleteket a kormány többségének támogatnia kell, a parlament feloszlatásához és szükségállapot kihirdetéséhez pedig a parlamenti képviselők kétharmada szükséges, írja a Reuters. A törvényeket ettől kezdve nem tudja az elnök megvétózni, független ügyészi hatóságot, antikorrupciós bizottságot és független választási bizottságot állítanának fel. Az új alkotmányban szerepelnek a szólás- és sajtószabadságot elősegítő tételek is.

Morgan Tsvangirai volt ellenzéki vezető, jelenlegi miniszterelnök a népszavazást megelőző éjszakán közleményben jelentette be, hogy igennel szavaz. Mivel mindkét nagy párt – Mugabét támogató Zanu-PF és Tsvangirai Demokratikus Változásért Mozgalma (MDC) - arra ösztönzi támogatóit, hogy szavazzanak igennel, ezért zavargásokra nem igen kell számítani. Harare főváros legrégebbi városrészében, Mbare-ban a két párt hívei többször is összecsaptak egymással, ma reggel azonban az egyik szavazóhelyiség előtt türelmesen várakozott a több száz fős tömeg.

A BBC szerint azonban történtek erőszakos események a szombati népszavazás előtt. Pénteken például a fővárosban megtámadták az MDC egyik politikusát. A Mrabe következő képviselőjének tartott Sten Zvorwadzát akkor ütötték meg, amikor éppen plakátokat próbált meg elhelyezni a városrészben. Kedden pedig a Zanu-PF egyik politikusának házára dobtak benzinbombát.

Az elemzők szerint erőszakra inkább a parlamenti és az elnökválasztások idején kell tartani, ezt ugyanis az utóbbi pár alkalommal sem sikerült elkerülni. Az MDC egyenesen azt állítja, hogy több száz támogatóját ölték meg Mugabe brigádjai és háborús veteránjai a 2008-as választások alatt. Akkor parlamenti, szenátusi, elnök- és helyhatósági választásokat tartottak. A parlamentben az MDC szerzett többséget, és Tsvangirai is legyőzte Mugabét. De nem szerezte meg az elnöki poszthoz szükséges szavazatok felét, így második fordulót tartani. Ettől viszont az elharapódzó erőszak miatt visszalépett. A kétes végeredménnyel zárt szavazás után a két fél végül egységkormányt alakított, amelynek valamelyest sikerült enyhíteni a politikai feszültséget és stabilizálni a gazdaságot.

Mugabe győzelme esetén tovább folytatná eddigi politikáját: azaz visszafoglalná a fehér telepesektől farmjaikat, illetve többségi tulajdont szerezne a külföldi tulajdonú cégekben, hogy még nagyobb gazdasági hatalmat adjon a feketéknek. Az MDC azt ígéri, hogy újraéleszti a gazdaságot, bevonzza a külföldi befektetőket és csökkenti a 80 százalékos munkanélküliséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.