Zimbabwében megkezdődtek a választások

Elnök- és parlamenti választásokat tartanak ma Zimbabwében. Morgan Tsvangirai miniszterelnök harmadjára próbálja legyőzni a 33 éve irányító Robert Mugabét.

Elnök- és parlamenti választásokat tartanak ma Zimbabwében. Megbízható közvélemény-kutatások híján nehéz megmondani, hogy a 61 éves Morgan Tsvangirai miniszterelnöknek van-e esélye elmozdítani az elnöki székből a 89 éves Robert Mugabét, aki Zimbabwe függetlenné válása, 1980 óta irányítja az országot. Nagy kérdés, ahogy a vesztes elfogadja-e majd az eredményt, amit – mint ahogy a választásokat korábban is - véres zavargások követhetnek.

2008-ban Mugabe elvesztette az elnökválasztás első fordulóját, akkor Tsvangirai kétszáz híve vesztette életét. Dél-Afrika közvetítésével ütötték nyélbe a hatalommegosztáson nyugvó megállapodást, mely szerint Mugabe elnök maradt, Tsvangirai pedig miniszterelnök lett, és pártja is fontos posztokat kapott. Ezzel véget ért a vérfürdő, a gazdaságot is sikerült stabilizálni, de a zimbabwei kormány az ellentétek miatt gyakorlatilag működésképtelenné vált.

Mugabe kedden azt mondta, nem lehet egy versenyben valaki egyszerre nyertes és vesztes. A vesztesnek távoznia kell. A Mugabe eltávolításának harmadjára nekifutó Tsvangirai szerint azonban az idős elnök nem hisz az emberek választójogában, és meg sem fordul a fejében, hogy kiszavazhatják.

Az elnökjelöltnek a győzelemhez a szavazatok több mint ötven százalékát kell megszereznie, ha ez senkinek sem sikerül, akkor szeptember 11-én újabb fordulót tartanak, írja a BBC.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint hét órakor nyitottak ki, a Reuters tudósítása szerint mindenütt hosszú a sor, van, ahol egy kilométeres. Összesen 6,4 millió zimbabwei vonulhat az urnákhoz. Állítólag magas részvételre számítanak, sokan részt vettek ugyanis a kampányeseményeken, ráadásul a szerdai napot szabadnapnak nyilvánították, hogy mindenki el tudjon menni szavazni. Végeredmény öt napon belül várható, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) azonban már most csalással vádolja Mugabe Zanu-PF pártját: azt állítják, trükközni akarnak az 1985-ben összeállított választói névjegyzékkel.

A kormány megtiltotta, hogy nyugati megfigyelők legyenek jelen a voksoláson, az Afrikai Unió és a Dél- afrikai Fejlesztési Közösség (Sadc) azonban képviseltetheti magát.

Mugabén és Tsvangirain kívül egyébként elnökjelöltként indul még Welshman Ncube, a szakadár MDC-Mutambara vezetője, Dumiso Dabengwa a Zimbabwei Afrikai Népi Unió (Zapu) képviseletében és Kisinoti Munodei Mukwazhe, a Zimbabwei Fejlődés Pártból (ZDP). Nekik azonban nem sok esélyük van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.