Zika-fertőzés Kelet-Szlovákiában is

Bebizonyosodott a zika-vírussal való fertőzés gyanúja a kelet-szlovákiai Sároseperjesen (Presov) – jelentette be szerda délután Viliam Cislák szlovák egészségügyi miniszter.

A miniszter azután közölte ezt, hogy megérkeztek a hamburgi virológiai laboratóriumból a megyeszékhely kórházában ápolt nő oda küldött vizelet- és vérmintáinak eredményei. Az illető február elején tért haza Dél-Amerikából, ahol valószínűleg a fertőzés terjesztő szúnyog megcsípte őt.

A kórházi megfigyelésre és kezelésre került páciens állapota néhány napon belül sokat javult, semmilyen szövődmény sem lépett fel nála, ezért már az elmúlt héten hazaengedték. A miniszter ismét megnyugtatta a közvéleményt, hogy a zika-vírus terjedésének Közép-Európában jelenleg nincsenek meg az éghajlati feltételei. Kezelőorvosai viszont azt ajánlották a felépült nőnek, hogy legalább egy hónapig ne adjon vért, ne essen teherbe és tartózkodjék az óvszer nélküli nemi élettől. Néhány országban ugyanis kimutatták, hogy ilyen szexuális kapcsolattal másokat is megfertőzhet a trópusi országokban elkapott vírus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.