Egy határra lehet Magyarországtól a Zika-vírus

Zika-vírusfertőzés gyanújával szállítottak be a szlovákiai sároseperjesi (Presov) egyetemi kórházba egy nőt, aki az elmúlt héten érkezett haza Dél-Amerikából - jelentette csütörtök délben a pozsonyi köztévé (STVS).

Érdeklődésünkre Renáta Cenková, a kelet-szlovákiai egészségügyi intézet szóvivője az értesülést megerősítette. Közölte azt is, hogy a páciens állapota stabil. Vér-és vizeletmintát vettek tőle, amelyet a hamburgi virológiai laboratóriumba küldtek el, mert Szlovákiában jelenleg nincs megfelelő felszerelés és tapasztalat ilyen fertőzés diagnosztizálására - tette hozzá. Azt nem tudta megmondani, mikorra várható eredmény

Csehországban viszont megerősítették, hogy két személy kapta meg ezt a kórt. Svatopluk Nemecek egészségügy miniszter bejelentette, hogy egy ostravai férfi január végén a Martinique szigeten, egy prágai nő pedig február elején a Dominikai Köztársaságban üdült. Hazatérésük után másfél héttel influenzára gyanakodva fordultak orvoshoz, néhány nap múlva a laboratóriumi vizsgálatok mutatták ki a főleg a dél-amerikai térségben terjedő kór jelenlétét. Hana Rohácová, a prága-bulovkai kórház fertőző osztályának főorvos közölte, hogy mindkét beteg állapota kielégítő, már odahaza lábadoznak.

Azt ajánlotta elsősorban a Dél-Amerikából hazatérő honfitársainak, hogy megelőzésként vizsgáltassák ki magukat. Ezek a személyek pedig legalább egy hónapig tartózkodjanak az óvszer nélküli nemi élettől. Néhány országban ugyanis kimutatták, hogy ilyen szexuális kapcsolattal másokat is megfertőzhet a trópusi országokban elkapott vírus. Megerősítette a miniszter véleményét is, aki megnyugtatta a közvéleményt, hogy a Zika-vírus terjedésének Közép-Európában jelenleg nincsenek meg az éghajlati feltételei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.