Zéró befolyás fenyegeti Nagy-Britanniát

David Cameron miniszterelnök szeretné évente százezer alá csökkenteni a bevándorlók számát. Az Európai Unió már vissza is szólt.

David Cameron brit kormányfő kész az Európai Unióból érkező bevándorlók számának korlátozására.  Vasárnap éénk visszhangot keltett két tekintélyes vasárnapi újság, a The Sunday Times és a The Sunday Telegraph cikke arról, hogy a brit kormányfő vissza akarja fogni az évente kibocsátható társadalombiztosítási igazolványok számát és rövidítené az étvényességi idejükön is.

Cameron és Barroso a júniusi EU-csúcson. A brit miniszterelnök alig hozakodott elő az elképzeléseivel, visszakézből máris kapott egyet
Cameron és Barroso a júniusi EU-csúcson. A brit miniszterelnök alig hozakodott elő az elképzeléseivel, visszakézből máris kapott egyet
Pascal Rossignol / Reuters

A brit lapok napok óta rebesgetik, hogy a Konzervatív Párt vezetője nemsokára átfogó intézkedéscsomagot tesz közzé, amely évi százezer alá csökkentené a szigetországban szerencsét próbáló bevándorlók száma. Maga Cameron a The Sunday Telegraphbannak írt cikkében egyébként az Európa- és bevándorlásellenes politikájával fokozódó népszerűségre szert tevő UKIP-pal kapcsolatban érvel a döntés mellett. Figyelmezteti a választókat, hogy nem létezik harmadik út, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjára szavaz a jövő év május 15-i parlamenti vokson, az valójában a Munkáspártot segíti hatalomra. A bevándorlás kérdése különösen aktuális a november 20-i rochesteri pótválasztás előtt, ahol könnyen megismétlődhet az október 9-i clactoni eredmény és a UKIP immár második képviselőját küldheti a parlament alsóházába.

Cameron a vasárnapi reggelije mellé egyébként megkapta az EU válaszát is a hivatalosan még be sem terjesztett elképzeléseire. A BBC reggeli, Andrew Marr vezette magazinműsorában megszólalt az Európai Bizottság nemsokára távozó elnöke, aki nem hagyott kétséget afelől, hogy a szabad mozgás egyoldalú korlátozása ellentétben áll a Európa Unió alapelveivel. José Manuel Barroso kijelentette azt is, hogy az Egyesült Királyságnak „zérő” nemzetközi befolyása maradna, ha az EU tagságról rendezett népszavazás a kilépés mellett döntene. Arról, hogy a referendumot kötelezően megtartják, a parlament alsóháza pénteken fogadott el törvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.