Zentai Károly kiadható Magyarországnak

Egy ausztrál bíró keddi döntése szerint kiadható a magyar hatóságoknak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly (Charles Zentai).

A perthi szövetségi bíróság egyik bírája támogatásáról biztosította azt a tavaly augusztusban, első fokon meghozott bírósági döntést, amely szerint Zentait kiadhatják a magyar igazságszolgáltatásnak egy zsidó fiatalember halálra kínzása miatt. Az Ausztráliában élő Zentait Magyarországon azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában többedmagával megkínozta és meggyilkolta a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

Zentai Károly (avagy Charles Zentai) háborús bűnökkel vádolt egykori magyar katonatiszt
Zentai Károly (avagy Charles Zentai) háborús bűnökkel vádolt egykori magyar katonatiszt a perthi bíróságon

A tavalyi döntés ellen benyújtott fellebbezésükben Zentai ügyvédjei azzal próbáltak érvelni, hogy az állítólagos gyilkosság, amellyel védencüket vádolják, az akkori magyar törvények alapján nem minősült háborús bűncselekménynek.

John Gilmour bíró kedden nyilvánosságra hozott határozatában viszont kimondta: a szóban forgó gyilkosság háborús bűncselekménynek minősül és alapot szolgáltat a kiadatásra - írta a WA Today ausztrál hírportál. A bíró hét nap haladékot adott a végrehajtásnak, ez idő alatt Zentai ügyvédei fellebbezhetnek a szövetségi bírói testülethez.

A bírósági határozatok függvényében a végső döntést Robert McClelland igazságügy-miniszternek kell majd kimondania arról, hogy jogos -e a magyar hatóságok kiadatási kérelme.

Zentai, aki a második világháború után Perthben telepedett le és megkapta az ausztrál állampolgárságot, a hetedik helyen szerepel a Simon Wiesenthal Központnak a legkeresettebb náci háborús bűnösökről összeállított tízes listáján. A férfi viszont következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat, és azt állítja, hogy a kérdéses időpontban nem tartózkodott Magyarországon.

A magyar származású férfi kiadatását célzó jogi eljárás negyedik éve húzódik. Zentai március elején hazugságvizsgálatnak is alávetette magát, hogy ártatlanságát bizonyítsa. A bíróság előtt újságíróknak akkor arról beszélt, hogy az egészsége nemrég nagyon megrendült, és szívbetegsége miatt kezelésre szorul.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.