Zentai családja megkérdőjelezi a kiadatási döntést

A háborús bűnnel vádolt Charles Zentai (Zentai Károly) családja az ausztrál szövetségi kormányhoz fordult egy levélben, amelyben megkérdőjelezte a belügyminiszter arra vonatkozó döntését, hogy Zentai kiadható Magyarországnak.

Zentai fia, Ernie Steiner a levélben azzal vádolta meg Brendan O,Connor belügyminisztert, hogy "nyilvánvalóan politikai döntést hozott", amikor múlt héten jóváhagyta a most 88 éves férfi kiadatását Magyarországnak - írta a news.com.au ausztrál hírportál kedden.

A család azt is a miniszter szemére vetette, hogy "figyelmen kívül hagyta a jogi érveket".

Steiner úgy vélekedett, a szövetségi kormány "megtalálta a módját, hogy kihúzza magát a végső döntés meghozatala alól". Utóbbi megjegyzésével arra utalt, hogy a miniszteri döntés ellen két hónapon belül fellebbezést lehet benyújtani a szövetségi bíróságnál, így végső soron várhatóan ez a testület fogja kimondani az utolsó szót a magyar kiadatási kérelem ügyében.

Zentait azzal vádolják a magyar hatóságok, hogy 1944. novemberében részt vett egy zsidó fiatalember meggyilkolásában. Az évtizedek óta Perthben élő férfi tagadja a vádakat.

Ernie Steiner levelében választ kért a belügyminisztertől arra, hogy apja "hogyan remélhet tisztességes eljárást Magyarországon vádemelés, illetve élő tanúk hiányában". Felvetette, hogy miért ne hallgathatnák ki a magyar hatóságok Zentait Ausztráliában, valamint arra is választ követelt, mennyi ideig tartják még apját elzárva. "Kérem, miniszter úr, törje meg hallgatását, és tudassa egész Ausztráliával a válaszait ezekre a kérdésekre, mert éppen egy erős jellemű ausztrál állampolgárt készül nyomorúságba és halálba taszítani" - írta Zentai fia.

Denis Barich, Zentai ügyvédje közölte: mielőbb benyújtják a fellebbezést a miniszteri határozat ellen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.