Zenével hallgattatják el a magyar ellenzéket?

A zenerádiók előnyben részesítése beszélgetős társaikéval szemben jelentősen csökkenti a vitalehetőségek számát, és nem kedvez a médiapluralizmusnak – sérelmezi az a levél, amelyet a 4500 állomást tömörítő Association Européenne des Radios (AER) írt a magyar médiahatóságnak.

A lapunkhoz eljuttatott sajtóközlemény szerint Alfonso Ruiz de Assín, AER-elnök levelében az Európai Unió 2009-es távközlési reformcsomagjára emlékeztetett. Ez előírja, hogy a tagországoknak tiszteletben kell tartaniuk állampolgáraik alapvető szabadságjogait az elektronikus csatornákhoz való hozzáférés biztosításakor, úgy, ahogy azt az emberi jogok európai egyezménye is garantálja. A rádiófrekvenciák a közjót szolgálják, alapvető társadalmi, kulturális és gazdasági értéket képviselve. Egy független, törvény betűje szerinti eljárás kulcsjelentőségű a szólásszabadság és a médiapluralizmus szempontjából – hívja fel a figyelmet a levél, amely szerint Magyarországon „szabálytalanságokat mutat” a sugárzási engedélyek megújítása.

A szabálytalanságok közé tartozik, hogy a médiahatóság késve teszi közzé a pályázati feltételekről szóló információkat, és módosítja az engedély használatának feltételeit – állapítja meg az AER. A szervezet szerint mindez gátolja a hozzáférést a beszélgetős műsorokhoz a zenei tartalmakkal szemben „az ország egyik fontos területén”, Budapesten.

A szervezet sérelmezi továbbá azt is, hogy nem átlátható a frekvenciák kiosztása, vagyis hogy milyen kritériumok alapján kap meg vagy veszít el frekvenciát a rádió, és „egyenlőtlenségek” vannak azok között a feltételek között, amelyek lehetővé teszik egy-egy rádió terjeszkedését a főváros körül.

Az AER minden bizonnyal a Klubrádió frekvenciaengedélye körüli huzavona kapcsán írt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak kedden – azzal párhuzamosan, hogy a Szalai Annamária vezette hivatal új, 60 napra szóló frekvenciaszerződés megkötésére tette jogosulttá az ellenzéki adót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.