Zeman visszatért a szociáldemokratákhoz

Az egy hete hivatalba lépett Milos Zeman pénteken részt vesz és elsőként szólalt fel a cseh szociáldemokraták (CSSD) tisztújító kongresszusán, amely a morvaországi Ostraván zajlik.

Percekig tartó vastapssal fogadott beszédében többek között kifejtette: – Államfői tisztségemben kötelességem megőrizni a pártsemlegességet, ám Milos Zeman polgár a szocdemek győzelmét óhajtja a jövő évben sorra kerülő parlamenti választásokon. El tudják képzelni, hogy Petr Necas vagy más politikus által vezetett jobboldali kormányt támogatnék? Ezt már csak azért sem tehetem meg, mert a jelenlegi kabinet a tétlenség és a rossz döntések keveréke – szögezte le. A továbbiakban közölte, hogy baráti jobbot nyújt a szocdemek vezetőinek, s a különböző rosszakaratú jóslatok ellenére nem óhajtja megosztani ezt az ellenzéki pártot, semmiféle vélt vagy valós sérelemért nem kíván revánsot venni.

Zeman lányával, Katerinával az elnökválasztási kampányban
Czech presidential candidate Milos Zeman (L) embraces his daughter Katerina as they arrive to their election headquarters after the country's direct presidential election to replace the outgoing president Vaclav Klaus, in Prague January 26, 2013. Zeman won the Czech Republic's first direct presidential election, results showed on Saturday. REUTERS/David W Cerny (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS ELECTIONS)

Milos Zeman ezzel a megjegyzésével arra célzott, hogy 2003-ban a CSSD elnökeként inudlt az elnökválasztáson, amelyen saját pártbeli társai buktatták meg őt. Ezután lemondott a tisztségéről és 2007-ben kilépett a CSSD-ből. Éveken át nyugdíjasként, a nagypolitikából távol élt a morvaországi hétvégi házában.

Hívei 2010-ben alapították meg a Polgárok Jogai Pártot (SPOZ), amelynek Milos Zeman a tiszteletbeli elnöke lett. Ugyancsak az ő kérésükre indult idén Csehország történelmének első közvetlen elnökválasztásán, amelyen ő győzött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.