Zeman szakértői kormányt akar

Nem okozok csalódást azoknak, akik elnökké választottak, ezért szakértői kormány kinevezését tartom a jelenlegi legjobb megoldásnak – jelentette ki Milos Zeman a prágai közrádió (CRo) vasárnap esti beszélgetőműsorában.

A cseh államfő azzal érvelt, hogy kampánya során az egyik legfontosabb jelszava az volt, hogy meg kell állítani a Necas-kormányt. – Ha a jobbközép koalíció jelöltjét, Miroslava Nemcová eddigi házelnököt bíznám meg az új kabinet megalakításával, akkor nem tartanám be az ígéretemet, hiszen tulajdonképpen a Necas-kormány tevékenységének folytatását támogatnám. Az előrehozott választások kiírása túl nagy kiadásba sodorná a költségvetést, ezért a legjobb átmeneti megoldásnak a szakértői kormány kinevezését tartom, amely a jövő májusban esedékes parlamenti választásokig tevékenykedne – mondta az elnök. Hozzátette: végső döntését kedden jelenti be.

A cseh kormánypártok képviselői egyelőre nem kommentálták az elnök szavait. – Várunk a hivatalos bejelentésig – válszolta megkeresésünkre Miroslav Kalousek, a TOP 09 első alelnöke. Jirí Pospísil viszont így vélekedett: – Az elnök keddig még átgondolhatja, hogy azt a megoldást indítványozza, amely a szívéhez legközelebb áll, vagy pedig életképes döntéssel rukkol elő. Ugyanis meggyőződésem szerint a szakértői kormány nem kapna bizalmat az alsóházban. Emiatt elhúzódhat a belpolitikai válság, vagy pedig mégis csak előrehozott választások lesznek szeptemberben – nyilatkozta a Polgári Demokrata Párt (ODS) egyik elnökségi tagja.

Szombat este szokatlan színhelyen, a bencések prága-brevnovi kolostorában találkoztak a cseh jobbközép kormánypártok vezetői. Az eszmecserét követően Martin Kuba, a Polgári Demokrata Párt (ODS) ügyvezető elnöke bejelentette, hogy mindkét politikai szövetségesük támogatja Nemcová eddigi házelnök jelölését a lemondott Petr Necas után megüresedett kormányfői posztra. Az ODS ennek fejében felajánlotta az alsóház elnöki tisztségét a TOP 09 képviselőjének. Lapunk érdeklődésére Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke kifejtette: – Örülök a sikeres egyeztetésnek, de a folytatás Milos Zeman államfőtől függ. Bízom abban, hogy tiszteletben tartja az alkotmányos szokásjogot, vagyis a mi jelöltünket bízza meg a kormányalakítással, s nem hajít be valamilyen villát, amellyel hátba szúrja ezt a demokratikus folyamatot – nyilatkozta.

A cseh alkotmány rendelkezései szerint az államfő dönt arról, hogy elfogadja-e a jelenlegi koalíciós pártok indítványát, avagy más személyt bíz meg kormányalakítással, esetleg az előrehozott választások mellett teszi le a voksát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.