Zeman előrehozott választásokkal győzködi a képviselőket

A prágai alsóház szerdán dönt arról, hogy bizalmat szavaz-e Jirí Rusnok szakértői kormányának, amelyet csaknem egy hónapja nevezett ki Milos Zeman. A jobboldali pártok kormányfő-jelöltje biztosra veszi, hogy a honatyák leszavazzák az új kabinetet.

A prágai alsóház szerdán dönt arról, hogy bizalmat szavaz-e Jirí Rusnok szakértői kormányának, amelyet csaknem egy hónapja nevezett ki Milos Zeman. A cseh államfő az általános vita előtt beszédet mondott a parlamentben. Elsősorban eddigi döntéseit indokolta, s felkérte a jelenlévőket, hogy az ország érdekeit szem előtt tartva, támogassák a kabinetet, mert ezzel enyhítenek a jelenlegi belpolitikai válságon, egyúttal pedig elősegíthetik az előrehozott választások megtartását is .

Az elnök szerint Petr Necas miniszterelnök a rendőrségi razzia hatására és következményei alapján önként mondott le, ezzel távoztak a kormánytagok is. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a tényleges hatalom valójában végig Miroslav Kalousek pénzügyminiszter kezében volt, tehát ha ugyanennek a jobboldali koalíciónak adott volna megbízatást, akkor maradtak volna ugyanazok az erőviszonyok. Petr Necas távozásával, de lényegtelen kozmetikai változtatással.

- Azért sem dönthettem így, mert ennek a kormánynak az elmúlt három esztendőben fokozatosan csökkent a támogatottsága, az idei felmérések szerint a felnőtt lakosság nyolcvan-kilencven százaléka ellenezte további ténykedését. Ekkora bizalmatlansággal és ellenszenvvel Csehország fennállása óta egyetlen kabinet sem szembesült - mutatott rá az elnök.

Azzal folytatta, hogy Jirí Rusnok szakértői kormányának kinevezésével valójában az előrehozott választásokat segítheti elő. Ugyanis néhány nappal ezelőtt a jobboldali TOP 09 vezetői közölték, hogy ha ez a kabinet bizalmat kap, akkor csatlakoznak a baloldali ellenzékhez és támogatni fogják az alsóház idő előtti feloszlatását, ami az említett voksolások előfeltétele. Közölte az államfő azt is, hogy ha leszavazzák a kabinetet, akkor ő alkotmányos jogával élve, második kísérletet tesz más miniszterelnök-jelölt kiválasztására és megbízatására, de erre a lépésre majd csak hetek múltán kerülne sor.

A kétszáz fős alsóházban 198 honatya tartózkodik. Az egyik jobboldali képviselő korrupció miatt öt esztendős börtönbüntetését tölti, az egy éve vizsgálati fogságban levő baloldali kollegájának pedig éppen ma kezdődött a pere, ugyanilyen  bűnügyben. Jirí Rusnok kormánya akkor kapna bizalmat, ha a jelenlévők többsége rá szavazna, amire az elnöki győzködés ellenére sincs sok esély, habár néhány független képviselő még nem közölte, miként dönt. Miroslava Nemcová házelnök, a jobboldali pártok kormányfő-jelöltje viszont biztosra veszi, hogy legalább százegy honatya leszavazza a kabinetet. Ezután pedig a jobboldali parlamenti pártok még ma árnyékkormányt alakítanak, bízva abban, hogy az elnök ezt a tényt második döntése előtt - az alkotmányos szokásoknak megfelelően - mégis csak figyelembe veszi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.