Zeman: nem szalonképtelenek a kommunisták

Milos Zeman cseh államfő nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a kommunisták visszatérhetnek a hatalomba. Szerinte térnyerésük a nemrég leköszönt jobbközép koalíció érzéketlen szociális politikájának a következménye, mai jelenlétük azonban a letűnt szovjet rezsim nélkül kockázatmentes.

- Ha a prágai alsóház jövő kedden feloszlatja önmagát, akkor október 25-ére és 26-ára írom ki az előrehozott parlamenti választásokat - jelentette be a Haló noviny pénteki számában Milos Zeman. A cseh államfő arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a kommunisták (KSCM) visszatérhetnek-e a hatalomba, így válaszolt: - Nem zárom ki ezt a lehetőséget. Ugyanakkor úgy vélem, hogy az elkövetkező megbízatási időben csendestársként támogathatnák a szocdemeket (CSSD), ha valóban ők nyerik a voksolásokat és kisebbségi kormányt alakítanak. Azokat a törekvéseket viszont semmiképpen sem támogatom, amelyek a CSSD és a jobboldali TOP 09 koalíciót szorgalmazzák. Ilyen közeledésre már a fővárosi önkormányzatban nemrég sor került, ami az országos szintű együttműködés előzménye lehet. Természetesen mindez a magánvéleményem, a további fejleményekről a polgárok, azután pedig a voksolásokon jól szerepelt pártok döntenek - nyilatkozta a kommunisták lapjában az elnök.

Csehországban többször is kísérletet tettek a KSCM betiltására. Legutóbb tavaly az akkor még jobboldali többségű felsőház szólította fel a Necas-kabinetet, hogy forduljon az illetékes bíróságra ilyen döntés érdekében. A szenátorok szerint az egykori állampárt jogutódja nem határolódott el a letűnt rezsimben elkövetett súlyos bűntettektől, programja pedig nem zárja ki az osztályharcot és a fennálló rend erőszakos megdöntésének lehetőségét. A szakértők ellenben úgy vélekedtek, hogy a politikai pártok tevékenységét addig nem lehet korlátozni, ameddig a működésével nem veszélyezteti a demokratikus társadalmi rendet és a polgárok szabadságjogait. Jirí Dienstbier, a cseh szocdemek (CSSD) vezetőségi tagja szerint a kommunista pártot röviddel a rendszerváltás után kellett volna betiltani, mára már ilyen lépés aligha indokolható, hiszen a KSCM a legutóbbi parlamenti választásokon is 11,27 százalékot kapott, amellyel a negyedik helyen végzett.

A KSCM a rendszerváltás után sokáig szalonképtelen volt, Václav Havel elnök semmilyen tanácskozásra vagy fogadásra sem hívta meg őket. Utódja, Václav Klaus pedig állítólag paktumot kötött velük, amely alapján a kommunisták rá szavaztak a titkos parlamenti elnökválasztáson, ennek fejében pedig megszüntette az elszigeteltségüket, azóta kapnak meghívókat a Hradzsinba is. Milos Zeman szerint a kommunisták térnyerése a nemrég leköszönt jobbközép koalíció érzéketlen szociális politikájának és megszorító intézkedéseinek a következménye. Mai jelenlétük a letűnt szovjet rezsim nélkül kockázatmentes -vélekedett.

Egyébként 1995 óta érvényes a cseh szocdemek kongresszusának határozata, amely megtiltja a vezetőiknek, hogy kormánykoalícióra lépjenek a kommunistákkal. Ezt a határozatot idén törölni akarták, ám az indítványt a négyszáz jelenlévő közül csupán kilencen támogatták. Megyei szinten viszont kilenc régióban működik ilyen politikai szövetség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.