Zeman: a magyarokkal kellett volna koalícióra lépnie Ficónak

A neves cseh szociáldemokrata politikus a pozsonyi Sme napilapnak interjút adott, amelyben kifejti, hogy elismeri Robert Fico szlovák kormányfő eddigi ténykedését csupán azt rója fel neki, hogy bő két évvel ezelőtt nem a Magyar Koalíció Pártját, hanem a Szlovák Nemzeti Pártot vette be a kormánykoalícióba.

Már csak azért is, mert a szociáldemokrata értékrend internacionalista, a nacionalizmus rendszerint a jobboldali pártokat jellemzi. Az MKP pedig többek között azzal is igazolta európaiságát, hogy képviselői révén hozzásegítette a szlovák parlamentet a lisszaboni szerződés ratifikálásához, amelyet Csehországban még mindig nem sikerült elérni.

- Még a szövetségi államban, a prágai parlamenben megismertem néhány szlovák nemzeti párti politikust, akik nem képviselők, hanem pszichiátriai esetek voltak“ - vélekedett a neves cseh közéleti személyiség. A továbbiakban arról beszélt, hogy Magyarországon akadnak, akik a trianoni trauma következtében nem tudnak szabadulni a múlttól, nem tudnak napirendre térni affelett, hogy elveszítették területük kétharmadát. Emiatt a nacionalizmus bizonyos magyarországi körökben is érzékelhető – tette hozzá Milos Zeman, aki bízik abban, hogy a legközelebbi választások után Robert Ficónak már nem lesz szüksége a Szlovák Nemzeti Pártra a kormányalakításhoz.

A továbbiakban azt fejtegette, hogy ha a hatalmon levő kabinetnek nem kell okvetlenül megbuknia a reformok miatt, ha intelligens reforomokat intelligensen hajt végre.

- A szociáldemokrata kabinetem az összes cseh bankot magánosította, amit még Václav Klaus jobboldali kormánya sem mert megtenni a múlt század kilencvenes éveiben. Az a kormány, amely buta reformokat hajt végre, menthetetlenül megbukik. Alighanem ez a sors vár Mirek Topolánek kabinetjére, főleg a harminckoronás vizit-és receptdíjak bevezetése miatt, ami nem egészségügyi reform volt, hanem ostobaság. Ezért is süvegeli meg Robert Ficót, akinek volt bátorsága eltörölni a vizitdíjat, miként ahhoz is, hogy a gyógyszeripar tyúkszemére lépjen, megnyirbálja indokolatlanul nagy hasznukat. - Ez már igazi egészségügyi reform – mutatott rá a cseh politikus.

Milos Zeman a rendszerváltás utáni cseh politika egyik markáns képviselője. Jelentős szerepe volt a cseh szocdem párt (CSSD) tevékenységének felújításában és választási győzelmében, amelynek eredményeként kormányfő lett. 2003-ban indult az elnökválasztáson, de végül nem őt, hanem Václav Klaust választották államfővé.

Két éve összekülönbözött a CSSD jelenlegi vezetésével és kilépett a pártból. Azóta nyugdíjasként él a morvaországi Vysocina hegyvidéken levő hétvégi házában, de a cseh és a külföldi média rendszeresen közöl vele interjúkat. Nemrég cseh közéleti személyiségek megalapították a Milos Zeman Baráti Társaságot, amelynek célja, hogy a jelenleg 64 éves politikus induljon a legközelebbi, 2013-ban esedékes cseh elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.