Zeman sikertelenül próbálja bomlasztani a cseh kormányt

Milos Zeman cseh államfő nem számol azzal, hogy ebben a választási időszakban megbukhat a Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök vezette koalíciós kormány, és előrehozott választásra lenne szükség Csehországban.

Az elnök erről abban az interjúban beszélt, amelyet a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap közölt szombaton.

Ha azonban mégis előállna ez a helyzet, tehát a Sobotka-kormány bukása, akkor Zemannak nem okozna problémát, hogy Andrej Babis pénzügyminisztert, az ANO (Igen) mozgalom elnökét nevezze ki kormányfőnek, ha az parlamenti többséget állítana maga mögé akár a jobboldal támogatásával is.

Zeman úgy vélte, hogy ha jelenlegi körülmények között válsághelyzet alakulna ki, azt egy átmeneti kormány nem tudná kezelni, ezért az új kormányt választások nélkül a mai parlamenti pártokból kellene összeállítani.

"Az átmeneti kormány most nem jelentene megoldást" - jelentette ki Zeman. Kifejtette: Azon lennék, hogy egy új parlamenti többség alakuljon. Természetesen ha Babis azt mondaná, hogy rendelkezik egy ilyen többséggel, kötelességem lenne kinevezni őt kormányfőnek - mondta az államfő. Megjegyezte: ebben az esetben a Sobotka vezette Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elveszítené befolyását.

Sobotka és Babis szerint az elnök nyilatkozata nélkülözi a valóságot, s valószínűleg az a célja, hogy befolyást gyakoroljon a CSSD márciusi tisztújító kongresszusára.

Zeman elnök spekulációi nélkülözik a reális alapot. Zeman ezzel megpróbálja befolyásolni a CSSD belső köreit a tisztújítás előtt. Befolyása a pártban azonban már minimális, ahogy azt a választások utáni sikertelen puccs is bebizonyította - reagált az elnök szavaira Sobotka kormányfő-pártelnök.

A 2013. őszi képviselőházi választást a CSSD nyerte meg, de a vártnál alacsonyabb támogatással. A párt Zemanhoz (a múltban évekig vezette a CSSD-t) hű szárnya ezután megpróbálta eltávolítani Sobotkát a párt éléről, de sikertelenül. A konfliktus máig befolyásolja Zeman és Sobotka viszonyát.

Miért bukna meg egy kormány, amely egész jól dolgozik, és élvezi az emberek bizalmát? - tette hozzá Babis.

A Bohuslav Sobotka vezette koalíciós kormány (CSSD, ANO, KDU-CSL) egy éve van hivatalban, és teljesítményéért többnyire pozitív értékelést kapott a lakosságtól.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet januári országos felmérése szerint a koalíciós kormány eddigi teljesítményével a megkérdezettek 52 százaléka elégedett, 25 százalék elégedetlen. A többiek nem tudnak, vagy nem kívánnak véleményt nyilvánítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.