Zeman megszavaztatná a csehekkel az EU- és NATO-tagságot

Népszavazást tartana Csehország európai uniós, illetve NATO-tagságáról Milos Zeman cseh államfő, aki erről pénteken beszélt egy dél-morvaországi lakossági fórumon, a brit EU-tagság feladásával (Brexit) kapcsolatos kérdésre válaszolva.
A cseh kormány ugynakkor nem számol semmiféle népszavazással, amely megkérdőjelezné Csehország tagságát az EU-ban vagy a NATO-ban - reagált az államfő kijelentésére Martin Ayrer, a cseh kormány szóvivője.

"Nem értek egyet azokkal, akik támogatják a kilépést az EU-ból, de mindent megteszek annak érdekében, hogy legyen egy népszavazás, amelyen kinyilváníthatják véleményüket. Ugyanez vonatkozik a NATO-ra is" - jelentette ki a cseh közszoglálati rádió szerint Velké Mezirícíben a köztársasági elnök, aki munkalátogatáson tartózkodik Dél-Morvaországban. Leszögezte, hogy ha a népszavazás megvalósulna, ő a kilépés ellen szavazna.

"A Cseh Köztársaság külpolitikájának hosszú távú prioritása, és nemzeti érdek, hogy Csehország tagja legyen az EU-nak és a NATO-nak" - közölte a kormány álláspontját a témával kapcsolatban pénteken délután Martin Ayrer kormányszóvivő. "A kormány ezzel összefüggésben nem mérlegel semmiféle olyan lépéseket, amelyek tagságunkat és a Cseh Köztársaság külpolitikájának hosszú távú irányultságát bármiképpen megkérdőjeleznék, tehát semmiféle népszavazással sem számol" - fejtette ki a korményszóvivő.

Milos Zeman az EU- és a NATO-tagságról szóló esetleges csehországi népszavazás támogatásával "az utóbbi évtizedek cseh külpolitikájának az alapjait támadja" - reagált az elnöki véleményre nyilatkozatában a legnagyobb ellenzéki párt, a TOP 09.
Csehország számára az EU-ból való távozás kedvezőtlen lenne, mert Prága többet kap a közös kasszából, mint amennyit befizet Brüsszelbe - magyarázta álláspontját Milos Zeman. Ami pedig a NATO-t illeti, az elnök szerint ez a szervezet a biztosítéka Csehország biztonságának a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Milos Zeman álláspontjával ellentétben Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a brit EU-népszavazás után, amelyben a britek a kilépés mellett döntöttek, ismételten azt hangoztatta, hogy Csehországban nincs szükség népszavazásra, amit jelenleg csak kisebb, parlamenten kívüli pártok szorgalmaznak. A cseh parlamenti pártok közül az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) ugyan nagyon euroszkeptikus, de az EU-ból való kilépést vagy népszavazást erről eddig nem szorgalmazott.

Csehország kilenc másik országgal - köztük Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával - együtt 2004-ben lett az Európai Unió tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.