Zavargások Görögországban – Elutasított lemondás

A görög belügyminiszter az országban dúló zavargások nyomán felajánlotta lemondását, de a kormányfő ezt elhárította. A zavargások azután törtek ki, hogy szombaton a rendőrök megöltek egy 15 éves fiút.

Prokopisz Pavlopulosz belügyminiszter sajtótájékoztatón fejezte ki sajnálatát a szombati haláleset miatt, és felajánlotta lemondását, amit azonban Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök elutasított.

Az üggyel összefüggésben őrizetbe vettek két rendőrt, akiknek a miniszter "példás büntetést" helyezett kilátásba. Figyelmeztetett viszont, hogy a rendőrség köteles fenntartani a közrendet.

A rendőrségi tájékoztató szerint a szombati haláleset úgy történt, hogy közel harminc fiatal kövekkel és más tárgyakkal kezdett dobálni egy rendőrautót. Amikor a rendőrök megpróbálták őrizetbe venni őket, egyikük három lövést adott le, és halálos sebet ejtett az egyik fiún. Kórázi források szerint az áldozat 15 éves volt.

A történtek után a fővárosban nyomban zavargások kezdődtek, majd átterjedtek Szalonikire és több észak-görögországi városra, illetve krétai és korfui településekre is.

Kiégett üzlethelyiségek és bankfiókok, kitört kirakatok és az utcákat borító üvegszilánkok jelezték Athénban, illetve több görög városban a vasárnapra virradóra történt zavargásokat. A tüntető fiatalok benzines palackokkal és kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázzal próbálták megfékezni a dühöngő tömeget. A tüntetők gyújtogattak, kirakatot zúztak be, bankfiókokat támadtak meg, de nem fosztogattak. A tűzoltóság szerint több mint húsz bolt és bankfiók, illetve számos gépkocsi égett ki a fővárosban.

A legnagyobb károk az Athén szívében található bevásárlóutcában keletkeztek, ahol teljesen leégett egy háromszintes áruház is. A rendbontók szemlátomást nem válogatás nélkül gyújtogattak, mivel üzlethelyiségek és bankfiókok kiégtek, de a vendéglők épen maradtak, és ma délelőtt is zsúfolásig voltak teli vendégekkel.

A tüntetők e napra új tiltakozásokkal fenyegetőztek, és a magát Egyesült Kapitalistaellenes Baloldal nevű csoport hétfőre is tüntetést hívott össze Athénba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.