Zavargás a pedagógusnapon Brazíliában

A sztrájkoló tanárokkal szimpatizáló tüntetők demonstrációja után anarchisták egy csoportja összecsapott a rendőrökkel Rio de Janeiróban.

A sztrájkoló tanárokkal szimpatizáló ötezer tüntető békés felvonulása zavargásba torkollt a pedagógusnapon Brazíliában. Maszkos demonstrálók egy kisebb csoportja, állítólag a Fekete Blokk anarchista szervezet tagjai betörték több bolt kirakatát, rendőrautókat gyújtottak fel, benzinbombákat dobáltak, és összecsaptak a rendőrökkel kedd este Rio de Janeiróban. Az utcai telefonok közül is tönkretettek többet, a közlekedési táblákat pedig pajzsként használták a rendőrökkel vívott harcban.

Hasonló zavargás volt Sao Paulóban is, ahol a tüntetők szintén fosztogattak boltokat. A Reuters szerint itt négy rendőr megsérült, illetve hét bank épületét is megrongálták. A kivezényelt rendőrök könnygázzal és paprikaspray-vel próbálták feloszlatni a tömeget, több tucat demonstrálót letartóztattak.

Több bolt és bank tanulva a múlt heti eseményekből, amikor is tízezren vonultak ki az utcákra, bedeszkázta kirakatát, a riói képvislőház épületét - amelyet múlt héten megrongáltak - kordonokkal vették körül.

A Rio de Janeiró-i tanárok jobb munkakörülményeket, illetve magasabb fizetést követelnek, több brazil nagyváros oktatói is kiállnak mellettük. A riói tanárok két hónapja sztrájkolnak, és többen arra panaszkodnak, hogy az állami kormányzat megbünteti a tiltakozásban részt vevőket. Kedd este a brazil legfelsőbb bíróság egyik bírója közölte, hogy törvénytelennek ítélték a kormányzat intézkedéseit, amellyekkel korlátozni próbálták a közalkalmazottak szólásszabadságát, tudósít a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.