Zászlóügy: Bukarest szerint ők az erősebbek

Victor Ponta román kormányfő szerint nincs „semmiféle probléma” sem Románia és a magyarok, sem Románia és Magyarország között, csak a Fidesznek fűződik választási érdeke a székelyzászló-ügyhöz.

Victor Ponta román kormányfő szerint nincs „semmiféle probléma” sem Románia és a magyarok, sem Románia és Magyarország között, csak a Fidesznek fűződik választási érdeke a székelyzászló-ügyhöz. A bukaresti kormányszövetség másik társelnöke, Crin Antonescu azzal intett nyugodtságra, hogy úgyis Románia az erősebb.

A román miniszterelnök újságírói kérdésre reagált egy ellenzéki politikus felvetésével kapcsolatban. A demokrata-liberális (PDL) Cezar Preda azt javasolta, a román parlament foglaljon állást arról, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a magyar parlament épületére. Ponta azt mondta: „nem kell viszonyulni mindenféle butasághoz”.

Több kormánypárti képviselő ugyanakkor támogatta az ellenzéki politikus ötletét. A liberális Puiu Hasotti szerint igenis beszélni kell arról, hogy milyen választ ad a bukaresti törvényhozás a román állam intézményeit és jelképeit semmibe vevő magyar Országgyűlésnek. Felül lehetne vizsgálni szerinte a kétoldalú parlamenti kapcsolatokat, vagy megszüntetni a baráti tagozatokat. – De még azelőtt, jó lenne, ha Traian Basescu elnök reagálna a barátja, Orbán Viktor viselkedésére – mutatott rá Hasotti, hozzátéve, hogy meggyőződése, a zászlóháború mögött a magyar miniszterelnök áll.

Crin Antonescu liberális elnök, a szenátus elnöke visszafogottságra intette kollégáit. – Nyugodt választ kell adni, szem előtt tartva, hogy mi vagyunk az erősek. Nekünk nem úgy kell viselkednünk, mintha áldozatok vagy kis ország lennénk – mondta Antonescu. Hozzátette: „ez nem jelenti azt, hogy nő a feszültség a magyar közösséggel, hiszen végső soron a román törvények szerint bárki bármilyen zászlót kifüggeszthet, ahol csak akarja – a házára, az erkélyére, az udvarán vagy családi ünnepségen”.

A román parlament vezetősége a délután folyamán tárgyal arról, hogy napirendre tűzi-e a magyar parlamentnek címzett nyilatkozatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.