Zászlóbontás Székelyföldön

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal épületén lengedező székely zászlók eltávolítását kérte a városvezetéstől Codrin Munteanu nemrég kinevezett Kovászna megyei prefektus. Codrin Munteanu szerint nem mindent szabad, amit nem tilt a törvény.

A sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal épületén lengedező székely zászlók eltávolítását kérte a városvezetéstől Codrin Munteanu nemrég kinevezett Kovászna megyei prefektus – írja a kolozsvári Krónika  című napilap.

A zászlókat tavaly decemberben tűzte ki a helyi önkormányzat a városháza homlokzatára, a román trikolór és az Európai Unió zászlója mellé. A prefektus szerint a törvényes előírások alapján a közintézmények épületeire legfeljebb két román trikolórt szabad  kitűzni a főbejárat fölé. Kivételt képez az Európai Unió „különleges  státuszú” zászlaja, amelynek elhelyezése széles körben elfogadott. A  politikus úgy vélekedett: Kovászna megyében több helyzetben is az az  elv érvényesült, hogy amit nem tilt a törvény, azt szabad. „Ez az  elv azonban nem érvényes, amikor egy törvény előír egy bizonyos magatartást, ezt minden elsőéves joghallgató tudja” – fogalmazott  Munteanu.

Az új prefektus múlt heti hivatalba iktatási ceremóniája előtt a  Kovászna megyei prefektúra és a megyei önkormányzat által közösen használt ülésteremből eltávolították a holdas-napos székely lobogót  és a megye zászlaját is.

Tavaly augusztusban Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke írásban kérte a székelyföldi önkormányzatokat, tegyék  hivatalossá a székely zászlót. A Kónya Ádám által tervezett jelképet több székelyföldi önkormányzat is kitűzte. Lépésüket azonban a Hargita megyei prefektúra többszöri felszólítás után megtámadta a közigazgatási bíróságon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.