Zárt tárgyalás, titkos ítélet

Ítélet született az Iránban kémkedéssel vádolt iráni-amerikai újságíró, Jason Rezaian ügyében, jelentette be a teheráni igazságügy-minisztérium szóvivője vasárnap. Ám kedden a The Washington Post (WP) tudósítójának még az ügyvédje sem ismerte a döntés tartalmát, pedig meg kell fogalmaznia a fellebbezést.

A 39 éves Jason Rezaian Kaliforniában született és nevelkedett. Édesapja Iránból érkezett az Egyesült Államokba, így iráni-amerikai kettős állampolgár. 2003 óta ideje nagy részét Iránban töltötte, ahonnan először szabadúszóként több lapnak is írt. 2012-ben lett a WP teheráni tudósítója. Egyik utolsó nyilvános szereplése alkalmával szeretettel nyilatkozott Iránról. Anthony Bourdainnek, a CNN hírtelevízió sztárszakácsának a műsorában beszélt arról, hogy hiányoznak amerikai barátai, a mexikói konyha és persze az alkoholos italok. „Szeretem és gyűlölöm, de már ez az otthonom” – mondta.

E tévéfelvétel után hat héttel az iráni hatóságok megrohanták a lakását, okmányokat és számítógépeket foglaltak le. Őt és szintén újságíró feleségét, a 30 éves iráni Yeganeh Salehit pedig letartóztatták. Az asszonyt két hónappal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de nem dolgozhat, és figyelmeztették, hogy ne beszéljen az ügyről.

Jason Rezaian a WP szerkesztőségében
Jason Rezaian a WP szerkesztőségében
Zoeann Murphy / Reuters

A teheráni hatóságok kizárólag Rezaian iráni állampolgárságát ismerték el, ezért megtagadtak tőle minden jogi segítséget, ami egy bebörtönzött külföldinek járna. Nem minden tárgyalási napon kapott tolmácsot, és a per végig zárt ajtók mögött zajlott. Hónapokig azt sem lehetett tudni, mivel vádolják. Végül kiderült: kémkedéssel és ellenséges tevékenységgel. Teherán szerint Rezaian információt szállított az amerikai hatóságoknak olyan személyekről és cégekről, akik megsértették az Irán elleni szankciókat. Az újságíró végig tagadta a vádakat. „Felháborító igazságtalanság” történt, írta a WP honlapján Martin Baron főszerkesztő, aki szerint bizonyítékok nélkül ítéltek el egy ártatlan újságírót.

Rezaiant a börtönben jórészt magánzárkában tartották, ami megviselte az egészségét. Magas vérnyomása súlyosbodott, a szemét fertőzés támadta meg, és depresszió gyötri. Hozzátartozói többször is azt nyilatkozták, hogy az életéért aggódnak. A per májusban kezdődött és augusztus elején fejeződött be. Egy héten belül ítéletet kellett volna hirdetni, de a teheráni bejelentés szerint ez csak most vasárnap történt meg.

Korábban sokan azt várták, hogy a tavaly nyár óta fogva tartott Rezaian része lesz a nagyhatalmak és Irán közötti, nyáron aláírt történelmi atommegállapodásnak. Az újságíró akkor nem szabadult ki, de Teherán nem zárja ki az egyezkedést: az elmúlt hónapokban Hasszán Róhani államfő és Ali Laridzsáni, a törvényhozás elnöke is felvetette, hogy elcserélnék arra a 19 iránira, akik amerikai börtönben ülnek a szankciók megsértése miatt. Hasszán Kaskavi külügyminiszter-helyettes azonban úgy nyilatkozott, hogy ezen nem is gondolkodnak. A The New York Times szerint a zavaros nyilatkozatok azt jelzik, hogy az amerikai újságíró ügye az iráni belpolitikai küzdelmek középpontjába került.

Rezaian mellett két másik amerikai állampolgárt tartanak fogva Iránban. A Reuters emlékeztet arra, hogy ügyükről többször tárgyalt Teherán és Washington, ám egyelőre semmiféle eredményre nem jutottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.