Zarándokok célkeresztben

Pokolgépes merényletben nyolc iraki síita zarándok vesztette életét, negyvenhat pedig megsebesült Kerbela városában. Az asúra ünnepre összesereglő zarándokok ellen idén nem ez az első halálos támadás.

Pokolgépes merényletben nyolc iraki síita zarándok vesztette életét, negyvenhat pedig megsebesült Kerbela városában csütörtökön.

A Bagdadtól 80 kilométerre délnyugatra fekvő város központjában, Huszein imám sírjától kevesebb mint egy kilométerre  rejtették el a pokolgépet, amely az asúra gyászünnepére összesereglett síiták menete mellett robbant fel.

Az asúra a síita muzulmánok egyik legfontosabb ünnepe: ekkor  emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának haláláról. Huszein egy, az iszlám világa feletti uralomért vívott  VII. századi csatában vesztette életét. A 680-ban lezajlott ütközet  döntő mozzanat volt az iszlám két ágra – szunnitára és síitára – szakadásában. Az asúra ünnepén síita muzulmánok százezrei gyűlnek össze a világ minden tájáról Kerbelában Huszein sírjánál és más, iraki  területen levő síita szent helyeken.

Az egykori diktátor, a szunnita Szaddám Huszein uralma alatt az iraki lakosság 60-65 százalékát  kitevő síiták nem gyakorolhatták vallásukat, és nem tarthatták meg  az asúrát sem. A síiták ünnepei, amelyeken nagy számban gyűlnek össze hívők, szinte mágnesként vonzzák a merénylőket. Vallási fanatikusok tavaly hetven ember öltek meg merényleteikkel az asúra idején.

Bár a szunniták és a síiták közötti, illetve a lázadók által  elkövetett erőszakcselekmények szintje a 2003-as, amerikai vezetésű invázió óta a legalacsonyabbra esett vissza, Bagdadban szerdán is  két zarándokot ölt meg egy pokolgép, ami mellett 16 ember életét oltotta ki egy gépkocsiba rejtett bomba. Az ENSZ iraki missziója elítélte a  zarándokok elleni merényleteket és a felekezetközi feszültség szítását.

Az észak-iraki Moszulban csütörtökön két járőröző rendőrt ölt  meg pokolgép robbanása, további két rendőr és egy polgári személy megsérült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.