Zara-ruhákba bújtatják a menekülteket

Angóragyapjúból készült ruhák ezreit adományozta szíriai menekülteknek egy spanyol ruházati cég, miután állatvédők ostrom alá vették a nyúlszőrből készült darabok előállítása miatt.
Izgatott mosollyal az arcukon cserélték viseltes holmijaikat spanyol gyapjúruhákra az al-birehi menekülttábor lakói csütörtökön. Az udvaron felállított szárítóköteleken ugyan még ott lógott jó pár régi darab, a szíriai menekültek már az új pulóverekben és kardigánokban pózoltak az észak-libanoni táborban tartózkodó fotósnak. A látszat ellenére nem az őszi/téli divat új darabjait fotózták, hanem egy nagy ruházati cég vezekelt ily módon.
Szíriai menekült asszony a jordániai Mafrakban
Szíriai menekült asszony a jordániai Mafrakban
Muhammad Hamed / Reuters

A spanyol Inditex (a céghez tartozik tartozik egyebek között a Zara, a Bershka és a Massimo Dutti) tervezői ugyanis elhatározták, hogy az idei kollekciót néhány angóragyapjúból készült darabbal dobják fel. A PETA nemzetközi állatvédő szervezet azonban nem lelkesedett az ötletért, a puha tapintású anyag nyúlszőrből készül. Bár az Inditex képviselője leszögezte, fogalma sincs, hogy a textilgyárakban miként állítják elő a gyapjút, weboldalán a PETA több rejtett kamerás felvétellel illusztrálja, hogy a főként Kínából származó angóragyapjú előállításához élve nyúzzák meg a nyulakat, vagy egyszerűen kitépik a szőrüket.

Az állatvédő szervezet februári ostroma után az Inditex megadta magát. Bejelentették, nem gyártanak többé angóragyapjúból készült ruhákat, és a már kész, mintegy 23 ezer darabot egy menekültügyi szervezetnek adományozzák – írta az El País. A jelek szerint ezt a PETA sem bánja. – Csak azok viselhetnek olyan bőr- vagy szőrmeruhát, amelyet élő állatok lenyúzása útján állítottak elő, akik kilátástalan helyzetben vannak, s az alapvető cikkekhez sem tudnak hozzájutni – hangoztatta a PETA elnöke, Ingrid E. Newkirk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.